Openbare bibliotheek in Oudergem verhuist

© An Devroe

De gemeentelijke biblioteek op de Waversesteenweeg in Oudergem krijgt een nieuwe locatie. De nieuwe bib verhuist in de loop van 2018 naar een nieuw gebouw in de Wahalaan, enkele straten verderop, naast het Lutgardiscollege en vzw Zoniënzorg.

De gemeenteraad keurde de aankoop van het nieuwe gebouw donderdagavond goed. In de Wahalaan zal een grotere bibliotheek dan de huidige uit de grond gestampt worden. Dat is nodig, want in vijf jaar tijd worden er vier keer zoveel boeken uitgeleend. Het aandeel jongeren is ook met 30 procent gegroeid.

"De huidige locatie heeft zijn plafond bereikt. We kunnen er niet meer groeien", legt Dirk Hoornaert (Samen), Oudergems schepen voor Vlaamse aangelegenheden, uit aan BRUZZ. "We gaan voor een moderne bib met geautomatiseerde uitleen, met veel licht en gedeelde ruimtes. Het wordt een ontmoetingsruimte voor jong en oud."

Met de bouw van de gemeentelijke bib komt ook een einde aan de centralisatie van de Oudergemse Nederlandstalige cultuurinstellingen. De scholen en kribbes, maar ook vzw Zoniënzorg en de Brede School verhuisden eerder al naar de Lutgardissite. De gemeente Oudergem koopt de nieuwbouw aan, voor de afwerking wordt naar de VGC gekeken, maar de beslissing moet nog worden genomen.

Hoornaert hoopt dat de verhuis klaar geraakt voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?