Pjeroo Roobjee wint eerste VUB-literatuurprijs

© Pjeroo Roobjee

De kunstenaar Pjeroo Roobjee heeft de nieuwe Luc Bucquoye-prijs van de VUB gewonnen. Die literatuurprijs wil elk jaar een Nederlandstalig eigenzinnig auteur in de kijker zetten. Aan de prijs is een geldbedrag van 5000 euro verbonden en Roobjee mag ook lezingen geven aan de universiteit.

Roobjee is zeer vereerd met de prijs, zegt hij aan BRUZZ. "Het is bijzonder dat ik de allereerste laureaat ben, en het feit dat de prijs van een universiteit komt geeft er ook nog een meerwaarde aan." De schrijver kan zich naar eigen zeggen ook goed vinden in de geschiedenis en de missie van de universiteit.

De nieuwe prijs dient als erkenning voor Roobjee's Nederlandstalig werk dat, volgens de uitreikers, getuigt van redelijke eigenzinnigheid. In de geest van de universiteit dus. De nieuwe prijs wordt pas aan het eind van dit academiejaar uitgereikt, maar in de aanloop naar de uitreiking komt de kunstenaar ook nog een aantal lezingen en debatten houden in Elsene.

Een beloning mag zeker

Aan de nieuwe prijs is ook een geldbedrag van 5.000 euro verbonden. Niet ontzettend veel, maar volgens Roobjee wel een mooie beloning. Vorig jaar lagen de nieuwe literatuurprijzen van de VRT nog onder vuur omdat de winnaars alleen "eeuwige roem" kregen.

"Het voor organisatoren nu eenmaal makkelijker om een prijs uit te reiken als er niet meteen een prijzenpot aan verbonden is. Maar ik ben er uiteraard wel tevreden mee." Toch benadrukt de auteur dat hij ook de lezingenreeks die aan de prijs verbonden wordt, niet wil onderschatten. "De kans om van gedachten te wisselen met jonge mensen aan de universiteit is voor mij een absolute meerwaarde."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?