Boris Lehman: de man van 500 films

'Une histoire d'amour'.

Zijn leven is een filmscenario geworden, dat filmscenario zijn leven. Zoals te verwachten is Boris Lehman er, ondanks zijn aangekondigde pensioen, niet in geslaagd geen nieuwe films te maken. Cinema Nova vertoont drie recente werken.

“Boris Lehman: Belgische cineast, geboren in Lausanne in 1944. Leeft en werkt voornamelijk te Brussel, in België. Heeft zo'n 500 films geproduceerd en geregisseerd.” Zo stelt Boris Lehman zich voor op zijn website. Het is onbegonnen werk om dat aantal te factchecken. Lehman maakt films sinds de jaren 1960. Grote, lange, kleine, dikke en dunne. Fictie, documentaire, experiment, essays, reisverslagen en probeersels. Sommige verdwenen per ongeluk of opzettelijk. Andere vermenigvuldigden zich in verschillende versies.

Filmen, producen, vertonen, monteren, bedenken, inspreken, documenteren, acteren: de zwerver-verteller doet veel zelf. Vaak is hij zelf het onderwerp-voorwerp van zijn films. Waardoor het filmen onvermijdelijk ook zelf een onderwerp wordt. Net als haarverlies, ziektes en passies. Bevriend raken, niet zo moeilijk want hij is vergroeid met filmstad Brussel, is het risico lopen in beeld te komen. Leven en werk zijn in elkaar versmolten. De gewoonte is ontstaan om hem een cineast 'in de eerste persoon enkelvoud' te noemen. Cultuurtempels als Bozar, Cinematek en Cinéma Nova én de buitenlandse equivalenten en festivals presenteren zijn werk. Lehman maakt er een erezaak van er altijd bij te zijn.

In 2017 kondigde hij aan met pensioen te gaan na Funérailles (de l'art de mourir), het laatste deel van zijn Babel-saga. Dat is niet gelukt. Tijdens de pandemie heeft hij twee langspeelfilms, twee kortfilms en een opera afgewerkt. Cinéma Nova vertoont drie van zijn laatste vier films.

Voor Une histoire d'amour werkte hij samen met een vriendin die hij vijf jaar geleden huwde voor een dag. Sequel Une histoire de cheveux barst van de reislust en de introspectie. In het samen met Sarah Moon Howe geregisseerde Fantômes du passé komt zijn hartinfarct aan bod, de herinneringen die vervolgens opwelden en de behoefte aan een inventaris van zijn leven.

BORIS LEHMAN & CO
17/10, Cinema Nova, www.nova-cinema.org

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?