Canadese filmmaker snoeihard voor onafhankelijkheidsplan N-VA

De Canadese filmmaker Jean-Pierre Roy schijnt zijn licht op de Vlaamse vraag naar onafhankelijkheid. Hij is verbaasd over de traagheid van N-VA en noemt de houding tegenover Brussel sacré bazar. "Ik begrijp niet hoe je zo denigrerend kan doen over je eigen hoofdstad."

Op het eerste zicht lijkt het misschien vreemd dat een Canadees regisseur z'n inspiratie bij ons haalt, maar Roy is zelf voorstander van de onafhankelijkheid van Québec. Daar zitten ze met een gelijkaardige situatie want een Franstalig landsdeel wil zich er afscheuren van het grotendeels Engelstalige land.

Voor zijn - twee uur durende - documentaire sprak Roy met politici aan alle kanten van het politieke spectrum, schrijft Le Soir. Ook enkele Brusselse politici komen in de documentaire aan het woord. Zo komen onder meer Olivier Maingain (Défi) en Pascal Smet (SP.A) voor de lens. Maar Roy brengt ook nationale kopstukken zoals Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Raoul Hedebouw (PVDA) in beeld.

De filmmaker ziet veel verschillen tussen de Québecse onafhankelijkheidspartij en N-VA. "Wat me opvalt bij de Vlaams-nationalisten, is dat ze rond hetzelfde punt blijven cirkelen. Van een echte onafhankelijkheidsbeweging verwacht je een directer discours."

Ook voor de manier waarop N-VA met Brussel omgaat, is de filmmaker snoeihard. "Ze willen niets meer weten van hun eigen hoofdstad...sacré bazar." De documentairemaker spreekt zelf vol lof over Brussel. Volgens hem blinkt de stad uit in haar diversiteit en is het er aangenaam leven door het vele groen in de buurt. "Waarom doe je er dan zo denigrerend over? Dat is alsof een Québécois Montréal niet meer graag zou zien."

Tot slot heeft de Canadese soevereinist nog een waarschuwing voor de Belgische politici: "Een partij die voor de onafhankelijkheid strijdt en die niet realiseert, riskeert dat die belofte als een boomerang in z'n gezicht terugkeert. Bij ons is de separatistische partij bijna helemaal van de kaart geveegd."

CECI N'EST PAS UN LION 26/2, 19.30, Cinéma Galeries

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?