review

Chez Jolie Coiffure: haar en wijsheid

Onze score

Rosine Mbakam duikt voor haar nieuwe documentaire in een kapsalon in Matonge.

De wereld, een dorp? De wereld, een kapsalon in Matonge. Dat van de Kameroense Sabine om precies te zijn. Een rots in de branding, ook al heeft ze na een jaar of acht nog altijd de juiste 'papieren' niet, ook al was het een helletocht om van Kameroen in Brussel te raken en stelt ze gelaten vast dat waarschuwingen over slavernij in Libanon in de wind worden geslagen.

De camera verlaat haar petieterige kapsalon niet, maar dat blijkt ook helemaal niet nodig om een waaier aan actuele thema's en zowel de grote wereldproblemen als de nog grotere individuele problemen bij de kraag te vatten. Schaamrood op de wangen als u dacht dat het in zo'n kapsalon enkel over schoonheids­producten of haarextensies ging.

Deze emanciperende en instruerende documentaire van Rosine Mbakam is onmisbaar om Brussel te begrijpen. Ze wordt vertoond tijdens En ville !, een veelbelovend festival voor documentaires dat drie maanden vervroegd werd. Welgekomen nieuws voor wie doorheeft hoe belangrijk het is om jezelf te onderwijzen.

CHEZ JOLIE COIFFURE
BE, dir.: Rosine Mbakam
EN VILLE ! 25/7 > 7/8, www.festivalenville.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?