Cinema Nova springt in de bres voor bedreigde stadsbioscopen

Een beeld uit de docu 'Occupied cinema' van Senka Domanovic. Die doet het verhaal van de bezetting van bioscoop Zvezda in het Servische Belgrado.

Cinema Nova maakt zich zorgen over de toekomst van stadsbioscopen en kaart de problematiek aan in enkele films en een rondetafelgesprek.

Een kleine twee jaar pandemie heeft de mens geleerd mondkapjes te dragen, handen te wassen, thuis te blijven en films te streamen. Cinema Nova vreest een toekomst waarin bioscopen alleen nog maar evenementen organiseren: met avant-premières en festivals tot ver voorbij het verzadigingspunt. En dan zijn er nog de vele, voortdurend veranderende coronamaat­regelen die bioscopen te verduren krijgen. Sinds maandag geldt de anderhalvemeterregel opnieuw in bioscopen, maar niet in theaters en concertzalen, en mogen er maximaal 200 bezoekers per zaal binnen.

Het spoort Cinema Nova aan tot reflectie over de plaats van de film in het huidige culturele landschap. Welke functie wil, kan, mag, moet een bioscoop nog hebben? Een eerste rondetafelgesprek wordt gewijd aan de vastgoedproblematiek. In de stadscentra is vastgoed gegeerd en arthousezalen zijn niet de economisch lucratiefste benutting van panden. Onafhankelijke en niet-commerciële bioscopen hebben weinig tot geen ademruimte. Aan het rondetafelgesprek neemt onder anderen Isabel Biver deel, bekend van Cinémas de Bruxelles, een standaardwerk over de Brusselse bioscopen van vroeger en nu.

Cinema Nova zou zich verloochen als er ook geen films werden vertoond die het thema belichten. Het in cinéma vérité-stijl gefilmde Occupied cinema van Senka Domanovic doet het verhaal van de bezetting van bioscoop Zvezda in het Servische Belgrado. Dat was een van de veertien bioscopen die ooit eigendom waren van Belgrad Film, een staatsbedrijf in het voormalige Joegoslavië. Na het faillissement kocht een dubieuze ondernemer de bioscoop op. De film combineert beelden van deze bezetting door filmmakers en activisten met beschouwingen, en zou spannend zijn.

Daarnaast zijn er nog twee speciale vertoningen van Collectif Jeune Cinéma. Deze Franse coöperatieve voor de distributie en programmering van experimentele en avant-gardistische film werd precies vijftig jaar geleden opgericht.

KINO CLIMATES
9 > 12.11, Cinema Nova, www.nova-cinema.org

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?