De Belvaux die mens en maatschappij bevraagt

Laat het aan de doorgewinterde Belgische filmregisseur Lucas Belvaux om Frankrijk via film te confronteren met pijnpunten zoals de nooit verwerkte Algerijnse oorlog. Des hommes kreeg het label ‘Cannes 2020’ mee.

Tot het kransje filmregisseurs dat wellicht héél luid gevloekt heeft dat het Festival van Cannes dit jaar afgelast werd, behoort ook een Belg: Lucas Belvaux. Veertien jaar na La raison du plus faible zou hij opnieuw deel hebben uitgemaakt van de officiële selectie van het belangrijkste filmfestival ter wereld. Door de afgelasting moet hij genoegen nemen met het label ‘Cannes 2020’ voor Des hommes, een adaptatie van de roman van Laurent Mauvignier.

Een verjaardagsgeschenk lokt nare herinneringen en hevige emoties uit bij enkele Fransmannen die rond 1960 in Algerije meevochten in de oorlog die geen oorlog mocht worden genoemd en die vervolgens nooit meer hebben mogen/ willen/kunnen/durven praten over opgelopen trauma’s, onverwerkte schuldgevoelens en geselende herinneringen. Vooral Feu-de-Bois, vertolkt door filmreus Gérard Depardieu, is Algerije nooit te boven gekomen.

Het is niet de eerste keer dat Belvaux zich in een speelfilm buigt over etterende wondes en de lelijkere facetten van Frankrijk. Met Chez nous deed hij wat zijn Franse collega’s nalieten: het Front National van Marine Le Pen ontmaskeren als een ordinaire postfascistische partij. In Rapt, geïnspireerd door de ontvoering van baron Empain, was de reconstructie van de ontvoering van een topindustrieel ook een bevraging van de maatschappij. In 38 témoins analyseerde Belvaux hoe het kan dat 38 buurtbewoners vanachter hun raam getuige zijn van een moord op een jonge vrouw, maar niet ingrijpen.

Hij werd pas halverwege de jaren 1990 filmregisseur. In de jaren 1980 verdiende hij zijn brood als acteur voor onder meer Claude Chabrol. De broer van Rémy Belvaux, de vroeggestorven regisseur van de cultfilm C’est arrivé près de chez vous, was op achttienjarige leeftijd naar Parijs gelift om het als acteur te proberen. Aan culot heeft het Belvaux nooit ontbroken.

  • Des hommes. Release: 11/11

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?