Nelly & Nadine op het strand
Review
Score: 4 op 5

‘Nelly & Nadine’: hartstocht in Ravensbrück

Niels Ruëll
05/10/2022

Kerstmis 1944, een Brusselse operazangeres en een Chinese verzetsheldin vinden elkaar in het concentratiekamp van Ravensbrück. De documentaire Nelly & Nadine deelt hun lang geheim gebleven prachtverhaal eindelijk met de wereld.

Na Nelly & Nadine is het dagenlang op je tong bijten om de hele documentaire niet na te vertellen aan iedereen die je tegenkomt. Maar het moet. Want een van de geweldige zaken aan deze documentaire is dat je samen met de kleindochter stap voor stap het buitengewone levensverhaal ontdekt van Nelly Mousset-Vos. Met haar val je van de ene verbazing in de andere.

Nelly Mousset-Vos was een Brusselse operazangeres die het verzet hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog en daardoor in het concentratiekamp van Ravensbrück belandde. Kerstmis 1944 zingt ze er zich in het hart van de Chinese medegevangene Nadine Hwang. Uiteindelijk zullen ze in het Venezolaanse Caracas hun leven delen.

Hun wedervaren in het concentratiekamp en hun grote liefde kan intiem en nauwgezet gereconstrueerd worden dankzij een schat aan dagboeken, foto’s, brieven, manuscripten en films. Die bevond zich zo goed als ongeopend op de zolder van de Noord-Franse boerderij van Nelly’s kleindochter Sylvie Bianchi.

In elke vorm zal het verhaal van Nelly & Nadine indruk maken, ook overenthousiast slecht naverteld op café. Maar het moet gezegd dat de Zweedse documentairemaker Magnus Gertten de kijker slim en met veel filmisch gevoel meesleept in een verleden dat smeekt om openbaring.

Nelly & Nadine is vanaf vandaag te zien in de zalen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni