review

Qu'est-ce que je fais là: eerste hulp bij mentale ongevallen

Onze score

De vakkundige, humanistische documentaire Qu’est-ce que je fais là over de psychiatrische spoeddienst van het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc in Sint-Lambrechts Woluwe getuigt van oprechte interesse in mensen in nood.

Er zestien minuten bovenop zitten terwijl een collega de Hitlergroet brengt is niet de beste manier om een onverklaarbaar agressieve Slovaak te helpen die tot bloedens toe met zijn hoofd tegen de tralies bonkt. Maar hoe kan je een mens in een psychische noodsituatie wel helpen? Het verschilt van mens tot mens maar op de spoeddienst van het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc in Sint-Lambrechts Woluwe lijken alvast veel mensen rond te lopen met de kennis, de ervaring en het engelengeduld om de waaier aan noodgevallen op te vangen.

Een man die stemmen hoort, heeft zijn moeder mishandeld. Een jong slachtoffer van incest is doodsbang dat zichzelf permanente schade toebrengt. Over mirakelpillen en wonderingrepen beschikken de psychiaters, dokters, verpleegkundigen, sociale werkers niet. Met opvangen en luisteren moeten ze zich min of meer beredderen. De vakkundige, humanistische documentaire Qu’est-ce que je fais là opereert niet in het verlengde van de reality-series op televisie maar getuigt van oprechte interesse in de mensen, degene in nood en degene die ze zo goed mogelijk opvangen.

QU’EST-CE QUE JE FAIS LA?

BE, FR, dir.: Bertrand de Solliers, Paule Muxel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?