Spot On: Timothée Chalamet is meer dan een mooie jongen

Timothée Chalamet

Sinds zijn zielroerende vertolking in Call me by your name staat Timothée Chalamet bekend als hét grote nieuwe talent. De bevestiging zou er met dank aan een Belg snel kunnen komen.

“Hij is Christian Bale, Daniel Day-Lewis, Leonardo DiCaprio: een hartenbreker en een groot acteertalent. Iedereen zal versteld staan van wat er van hem wordt – behalve ik. Ik heb altijd geweten dat hij een eenhoorn is.” Dat zegt geen verliefde puber op een fansite over Timothée Chalamet, maar actrice en regisseuse Greta Gerwig. Zij gaf hem de rol van de dromerige jongen bij wie het hoofdpersonage uit Lady Bird haar maagdelijkheid wil verliezen. Chalamet kreeg begin dit jaar wel meer zaken te horen en te lezen waar hij alleen maar rood van kon aanlopen. Hij zou een wonderboy zijn, de nieuwe DiCaprio, een pin-up voor millennials.

De fantasie is niet vanzelf op hol geslagen. De drietalige, 22-jarige New Yorker die zijn zomers doorbracht bij zijn Franse grootouders heeft een engelengezicht met ogen om in weg te dromen en kan een aardig stukje acteren. Zonder zijn hypersensitieve vertolking zou Call me by your name nooit zo’n fenomeen geworden zijn. In die film van de Italiaan Luca Guadagnino speelt hij een jongeman die voor het eerst van de liefde proeft met alle intense, verwarrende, koortsige en pijnlijke gevoelens die daarbij horen. De complexe, emotionele storm die André Aciman in zijn gelijknamige boek beschrijft, weet Chalamet uit te drukken zonder dat er veel woorden aan te pas komen. Die bravoure leverde hem een nominatie voor de Oscar voor beste acteur op. Het was van Mickey Rooney in 1944 geleden dat zo’n jonge acteur die eer te beurt viel.

De uitdaging is nu om zijn talent te bevestigen. De eerste grote testcase wordt Beautiful boy, het Amerikaanse regiedebuut van Felix Van Groeningen. De Belgische regisseur van gewaardeerde films als De helaasheid der dingen en The broken circle breakdown laat Chalamet een jongeman spelen die de strijd tegen een alsmaar lelijkere drugsverslaving verliest tot wanhoop van zijn vader, een rol voor Steve Carell (Foxcatcher). De trailer was amper online of er werd al gepraat over een tweede opeenvolgende Oscar-nominatie. David Michôd (The rover, Animal kingdom), Greta Gerwig en Denis Villeneuve (Blade runner 2049, Sicario) wachtten niet af en contracteerden de mooie jongen voor hun volgende films. Ook een vervolg op Call me by your name zit in de pijplijn. Er is een reële kans op chalamania.

BEAUTIFUL BOY
Release: 21/11

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?