| Renovatiewerken aan de gevel van bioscoop Le Stockel.

Stokkel wacht vol ongeduld heropening van iconische bioscoop af

Lara Decrae
© BRUZZ
23/07/2020

Normaal is het moeilijk om bioscoop Le Stockel te missen als je aan de eindhalte van metrolijn 1 uitstapt. De sierlijke rode letters op de gevel springen meteen in het oog eens je je bovengronds bevindt. Maar nu zijn er al een tijdje renovatiewerken aan de gang en is de wijk zijn baken kwijt.

Toen Le Stockel in maart, net zoals alle andere bioscopen moest sluiten, werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de oude voorgevel een make-over te geven. Het plan was om woensdag te kunnen openen, maar de werken nemen meer tijd in beslag dan oorspronkelijk gedacht.

De buurt rond het Dumonplein heeft een dorpse uitstraling, de metrohalte Stokkel komt uit in een klein shoppingcentrum en is omringd door allemaal winkelwandelstraatjes vanwaaruit je de groene woonwijken al kan zien liggen. Op het plein zelf staat een korte rij aan te schuiven voor de frituur en drinken enkele mensen een vluchtig koffietje op het terras met hun aankopen van het Kruidvat en Match op de schoot.

“Alle eetzaken en café’s hier in de buurt zitten toch wel te wachten op de heropening van Le Stockel,” vertelt Cleusa (34), verkoopster bij het ijssalon Gaston midden op het Dumonplein, terwijl ze naar de andere zaakjes op het plein wijst. “De bioscoop trekt mensen van de stad aan die deze buurt anders niet zouden komen bezoeken.” Druk is het er inderdaad niet. Daardoor lopen de uitbaters nu de gezinnen mis die tijdens de vakantie van hun bioscoopbezoek een uitstapje maken.

Naar de film zoals vroeger

Toen televisie nog in de kinderschoenen stond, krioelde het in de stad van bioscopen, daar blijven er nu niet veel meer van over. Le Stockel is een icoon onder de retro cinemazalen dat de tand des tijds toch heeft kunnen doorstaan. In 1956 opende de bioscoop voor het eerst haar deuren en in 2015 werd ze overgenomen en gerenoveerd door voormalig filmoperateur Alexandre Kasim, die al eerder twee andere vintage bioscoopjes onder zijn hoede nam in Rixensart en Joidogne. Kasim pleit voor een ‘echte’ bioscoopbeleving die het filmleven van voorheen eer aandoet en dit ook aan een democratische prijs.

“Voor de lockdown ging ik vaak naar Le Stockel met mijn kleinkinderen. De kaartjes zijn er niet zo duur, ze kosten er altijd zeven euro en de zalen hebben charme,” vertelt buurtbewoonster Mary-Anne (67). “Ik kijk uit naar de heropening, maar stel me toch vragen bij het dragen van een mondmasker gedurende een hele film.”

Eigenaar Alexandre Kasim was niet bereikbaar voor een reactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe, Film, Stokkel, Le Stockel, Cinema Le Stockel, bioscoop, Dumonplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni