Vernieuwd Planetarium laat heelal in volle glorie zien

© Planetarium Brussel
| Het heelal is binnenkort weer in hoge resolutie te zien in het Planetarium.

Het Planetarium aan de Heizel heropent op 3 april met een nieuw digitaal systeem. Het Planetarium was sinds begin maart gesloten vanwege die vernieuwing. Daarmee is het heelal straks weer in volle glorie te zien.

Het oude systeem was meer dan 11 jaar oud, terwijl de technologie de afgelopen jaren sterk is veranderd. Daarom vond Ronald Van der Linden, directeur van de Koninklijke Sterrenwacht, dat het tijd was voor vernieuwing. “De ervaring zal nu meer dan ooit indrukwekkend zijn.”

Dankzij de steun van het Federaal Wetenschapsbeleid en de Nationale Loterij, zijn er acht laser-projectoren van het Belgische bedrijf Barco geïnstalleerd. Samen producreen die 73 miljoen pixels, waarmee het Planetarium één van de modernste apparatuur ter wereld heeft.

Van der Linden is vooral blij met de manier waarop de technologie zijn missie steunt. “Dankzij dit systeem kunnen we jongeren nog beter onderwijzen over het heelal en onze aarde. We willen hen een kritische en rationele blik laten ontwikkelen over de wereld om ons heen. Zo maakt het Planetarium ook deel uit van de strijd tegen fake news.”

Het Planetarium is in de paasvakantie elke dag geopend en biedt zes verschillende films aan, te beginnen met een kleuterprogramma om 10.30 uur. Daarna elk uur een andere film. Vanwege de coronamaatregelen is reserveren wel verplicht. Dat kan via resplan@planetarium.be of het nummer 02/474.70.50. Per film zijn 30 mensen toegelaten.

Het heelal in het Planetarium
© Planetarium Brussel
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?