AB viert 40-jarig bestaan met kerkconcerten, showcasefestival en kunst

Sophie Kellens
© BRUZZ
05/09/2019

De AB blaast 40 kaarsjes uit en dat moet gevierd worden. Het nieuwe concertseizoen wordt daarom afgetrapt met een feestweekend met verschillende Belgische labels aan het roer. Later in het seizoen pakt de AB ook uit met kerkconcerten op verschillende locaties, een showcasefestival en passeren onder meer Mark Lanegan en Whispering Sons nog op het geroemde podium.

Geen betere manier om het veertigste seizoen af te trappen dan met een feestweekend van formaat. Op zaterdag 21 september geven DEEWEE (2ManyDJs) en Stroom (Nosedrip) het startschot om de Grote Zaal en AB Club onder handen te nemen. Op zondag volgt naar goede gewoonte Global Street Sounds, waar dit jaar het Brusselse label Rebel Up! enkele artiesten zal presenteren.

Het feestelijke concertseizoen pakt ook uit met verschillende kerkconcerten. Zo is er een concert ter ere van de overleden IJslandse componist Jóhann Jóhannsson in de Begijnhofkerk, en zijn er voor het eerst ook concerten in de befaamde Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal nabij het Centraal Station. Les Brigitinnes wordt dan weer een vaste stek voor een reeks concerten onder de noemer Church Of Sound, van de nieuwe Londense hotspot die jazz naar kerken brengt.

Daarnaast geeft AB tijdens het hele feestseizoen de programmatiesleutel in handen van diverse nationale en internationale curatoren die reeds tijdlang aan het huis verbonden zijn. Zo staan de drie koninginnen van de Belgische hiphop Blu Samu x Martha Da’ro x Miss Angel op 13 oktober voor het eerst samen op een podium, dat gecureerd wordt door Lefto.

Gloednieuw Brussels festival

Brussel houdt ook een nieuw showcase festival - FiftyFifty Lab genaamd - boven de doopvont. Uniek omdat de line up gecureerd wordt door een twintigtal toonaangevende Europese festivals waaronder Primavera Sound (es), Dour (B), Best Kept Secret (Nl), Øyafestivalen (No), Dekmantel (Nl) en het BRDCST-festival.

Ruwweg 30 upcoming acts vragen om je aandacht in een handvol locaties waaronder AB Club, La Madeleine, Bonnefooi, jazzclub L’Archiduc, FFormaTT en C12 in het Centraal Station.

FiftyFifty Lab vindt plaats op 7 en 8 november. Alle locaties zijn toegankelijk met één uniek polsbandje. De eerste namen worden midden september bekend gemaakt. De volledige line-up zal midden oktober volgen.

In 2020 viert de Ancienne Belgique dan weer haar eigen roemrijke geschiedenis met het Belpop Bonanza van Jan Delvaux en Jimmy Dewit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Muziek, AB, 40jaar, AB40, Ancienne Belgique

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie