Brussel boven op de Red Bull Elektropedia Awards

TZ
25/11/2020

| Lous and The Yakuza werd verkozen tot Artist of the Year op de Red Bull Elektropedia Awards

Lous and The Yakuza werd verkozen tot Artist of the Year op de Red Bull Elektropedia Awards. Ook Zwangere Guy, Hamza en MEYY vielen in de prijzen, waardoor Brussel opnieuw zijn plek opeist als hotspot van de Belgische (elektronische) muziek.

In 2019 walste Zwangere Guy als een grote slokop door de Red Bull Elektropedia Awards: hij verzilverde op één na al zijn nominaties en kaapte weg goud in de categorieën Best Album, Best Song en Best Live Act. De Brusselse rapper werd daarnaast ook verkozen tot Artist of the Year.

Die krachttoer speelde hij niet opnieuw klaar, dit jaar waren de prijzen mooi verdeeld. De belangrijkste winnaar was Lous and The Yakuza, de groep rond Marie-Pierra Kakoma die dit jaar helemaal doorbrak. Zij kreeg terecht de Artist of the Year-award toegestopt.

Live kon de Brusselse revelatie zich niet tonen tijdens dit bizarre jaar, maar ze verhief wel haar stem tijdens de Brusselse Black Lives Matter-betogingen, werd het gezicht van de nieuwe campagne van Louis Vuitton en mocht haar debuutalbum Gore, waarvoor ze samenwerkte met de producer van de Spaanse flamencovernieuwer Rosalía, voorstellen bij de Amerikaanse talkshowhost Jimmy Fallon.

Brussel domineerde opnieuw de awardshow. Zwangere Guy, hij weer, ging aan de haal met de Best Album-award voor het eind vorig jaar uitgebrachte Brutaal. Lous and The Yakuza en de Brusselse rapkeizer Damso eindigden met zilver en brons.

In de categorie Best Song beloonde de 45-koppige muziekjury de kleine grote Brusselse rapper Hamza met de hoofdprijs voor ‘God bless’, zijn samenwerking met Damso. Ook daar eindigde een Brusselse artiest op twee en drie: Lous and The Yakuza met ‘Tout est gore’ en Zwangere Guy ft. Blu Samu & Yseult met ‘Brutaal’.

De in pastelkleuren gedoopte popcrooner David Numwami rijfde de Fresh on the Scene-award binnen, waarmee hij bevestigt dat hij een van de in het oog te houden namen van de toekomst is. De hiphopproducer en beatmaker van Zwangere Guy UM! eindigde op plaats twee, de Brusselse jazzvernieuwers van Echt! op drie. Zwangere Guy ontving de Marc Meulemans Award voor beste artwork voor zijn album Brutaal en MEYY, Smahlo, Tsugi werden verkozen tot Most Promising Artist.

Angèle
Verder waren er belangrijke prijzen voor de Hasseltse hiphopproducer Ashley Morgan (Best EP), technokoningin Charlotte de Witte (Best Producer), folkvernieuwer Susobrino (Best Remix voor ‘Alibi’ van nieuwe Brusselaar Tsar B.), Eefje de Visser (Best Video) en Fake Records (Best Label), de thuis van onder meer Brihang en Ikraaan.

De Red Bull Elektropedia Awards vinden traditiegetrouw plaats in Flagey, maar dit jaar werd de show noodgedwongen herleid tot een online-event. Omdat er dit jaar geen nightlife-, festival- en livemuziekprijzen te verdelen vielen, werd het aantal categorieën ook herleid van negentien naar tien. De ‘tv-show’ werd opgeleukt door gasten als Arno, Flo Windey, Sofie Dumont en Hakim & Faisal Chatar.

In de aanloop naar de awards organiseerde Red Bull Elektropedia samen met LIVE2020, het solidariteitsfonds van de Belgische livemuzieksector, een veiling met exclusieve items van onder meer Oscar and the Wolf, Brihang, Bazart, Tomorrowland en Dour. Die bracht meer dan 26.000 euro op. Het topstuk? Iemand had 6.900 euro veil voor de platina plaat van Angèle. Notre reine!

Herbekijk de Red Bull Elektropedia Awards hier: awards.redbullelektropedia.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek , Cultuurnieuws , lous and the yakuza , Red Bull Elektropedia Awards

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni