Het Open Air-evenement van The Fuse aan Thurn & Taxis in de zomer van 2020

| Het Open Air-evenement van The Fuse aan Thurn & Taxis in de zomer van 2020, krijgt in 2021 een vervolg.

Brussels nachtleven plant comeback vanaf midden augustus (in openlucht)

EC
© BRUZZ
18/06/2021

De Brusselse nachtclubs zetten deze zomer volop in op open airs, in afwachting van een volledige heropening binnen. Voor de comeback van grotere evenementen hopen ze op midden augustus. Het testevent dat de stad Brussel op 3 juli organiseert is voor de organisatoren nuttig, maar ook geen zaligmakende oplossing.

Mogen we vanaf juli opnieuw met 2.000 mensen binnen afspreken en met 2.500 mensen buiten? Het Overlegcomité hakt deze vrijdag de knoop door, maar zelfs met dat aantal verwacht het nachtleven nog weinig nieuws. De cruciale vraag – mag er gedanst worden? – houdt hen tegen. “Wij verwachten nog niet veel te kunnen organiseren binnen, maar vanaf augustus zal er wel opnieuw veel gedanst worden”, zegt Kevin Huerta van nachtclub C12. De club is nu op zoek naar verschillende locaties in openlucht om vanaf dan feestjes te organiseren. “Die zijn nog niet bevestigd. We zijn ook uitgenodigd om dingen te organiseren op locaties van andere evenementen,” zegt Huerta. Daarover volgt later meer nieuws, belooft hij.

Hetzelfde geldt voor Listen! Festival, dat op vijf à zes verschillende dagen en locaties wil doorgaan. Organisator Serge Vanderheyden zegt dat die tussen midden augustus en midden september gaan plaatsvinden. “Door het risico te verspreiden over verschillende locaties en data, is de kans groter dat Listen kan doorgaan”, zegt Vanderheyden. Voor andere festivals en evenementen wil hij wachten op september. “Ons eerste dansevenement is Fiesta Latina tijdens het weekend van 2 en 3 september.” De locatie daarvoor is nog niet bevestigd.

"Als de regels veranderen naar 2.500 aanwezigen in juli en 5.000 vanaf augustus, dan is een testevenement met 350 personen voor ons niet meer relevant"

Serge Vanderheyden, Listen! Festival

Nachtclub Fuse houdt net als vorig jaar verschillende open air-feestjes aan Thurn & Taxis. “We openen op 2 juli en gaan de hele zomer door. Net als vorig jaar mag je dansen rond de tafel in je eigen bubbel”, zegt Andy Walravens van Fuse. Momenteel zijn dat vier mensen, maar het Overlegcomité beslist vandaag wellicht om dat aantal op te trekken naar zes of acht personen. “Daarmee zouden we natuurlijk blij zijn. Niet alleen voor de extra inkomsten, maar vooral omdat het de sfeer ten goede zou komen.” De programmatie van Plein Air by Fuse maakt de club maandag bekend. Walravens belooft alvast enkele internationale dj’s op de affiche.

Testevenement

Over de indooropening van hun clubs willen de uitbaters nog niet gissen. “We moeten wachten op het ministerieel besluit. De belangrijkste vraag is of mensen binnen rechtopstaand mogen afspreken zonder sociale afstand”, zegt Serge Vanderheyden, die betrokken is bij de Brussels by Night Federation. “Zelfs als er beslist wordt dat er binnen gedanst mag worden, hebben wij nu geen tijd meer om nog iets te organiseren in juli. We rekenen nu op zittende concerten of evenementen zoals Arena 5. Voor de rest wachten we op de maand september.”

"Ons buitenterras is vorig jaar positief onthaald en het trekt een ander soort bezoeker aan, dus waarom niet de twee blijven doen?"

Andy Walravens, nachtclub Fuse

Op 3 juli organiseert de Stad Brussel wel al een testevenement in La Madeleine. 350 vrijwilligers mogen daar binnen zonder sociale afstand samen dansen. “Wij staan natuurlijk open voor zulke testevenementen, vooral als het kan helpen om de clubs op een veilige manier te doen heropenen, maar de nodige ventilatiemaatregelen zijn verschillend voor elke infrastructuur”, zegt Walravens van Fuse. Het is dus niet omdat het testevenement in La Madeleine werkt, dat het in elke Brusselse club of bar te kopiëren valt. “Wij hebben al UV-lampen geïnstalleerd om de lucht te filteren en zijn klaar om veilig te heropenen. Maar voor een club als Fuse is het hoe dan ook financieel onhaalbaar om te openen voor maar 350 man. Wij hebben minstens 600 bezoekers nodig om rendabel te zijn.”

De line-up voor dat testevenement is nog niet bepaald. Maandag doet de Stad Brussel een projectoproep voor kandidaten om het allemaal te organiseren. Dat zegt het kabinet van schepen voor Grote Evenementen Delphine Houba (PS). Aanvankelijk had schepen Houba voorgesteld om het Listen! Festival als testevenement te laten doorgaan, maar dat plan is dus van de baan. "Als de regels effectief veranderen naar 2.500 aanwezigen in juli en 5.000 vanaf augustus, dan is een testevenement met 350 personen voor ons niet meer relevant", zegt Serge Vanderheyden van Listen! Festival.

De evolutie naar openluchtevenementen is wel een blijver, denken ze bij Fuse. “Ons buitenterras is vorig jaar positief onthaald en het trekt een ander soort bezoeker aan, dus waarom niet de twee blijven doen?”, zegt Walravens. “Onze andere openluchtevents, zoals Crossroads Festival in Anderlecht, zitten even in de diepvries tot volgend jaar. We willen daarmee zeker terugkeren in 2022.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Muziek , Brusselse nachtleven , Fuse , C12 , Listen! Festival , brussels by night federation

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni