Brusselse opnames Thelonious Monk op vinyl

Op Record Store Day wordt een concert dat Thelonious Monk in 1963 gaf in het Paleis voor Schone Kunsten uitgebracht op vinyl.

Op Record Store Day (18 april) brengt het label Tidal Waves een vinylplaat uit met de opnames van een concert dat de Amerikaanse jazzpianist Thelonious Monk gaf op 10 maart 1963 in het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar).

Monk in Bozar
© BOZAR archives
| Thelonious Monk in 1963 op de planken van het Paleis voor Schone Kunsten

De even geniale als eigenzinnige Monk, toen op het toppunt van zijn kunnen, toerde in 1963 door Europa ter promotie van zijn intussen iconische album Monk’s dream. Zijn kwartet werd vervolledigd door Charlie Rouse op saxofoon, John Ore op contrabas en Frankie Dunlop op drums.

Toen het gezelschap het podium van het Paleis voor Schone Kunsten betrad, waren de BRT en RTB bij de pinken en stelden hun opnameapparatuur op. 57 jaar na datum verschijnen de opnames van de hogepriester van de bebop, zoals recensenten Monk destijds noemden, eindelijk op vinyl.

Record Store Day vindt plaats op 18 april

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?