| Feestzaal La Tentation, in de Lakensestraat.

Geluidsoverlast deed La Tentation de das om

SN
© BRUZZ
25/10/2019

De vzw achter de failliete feestzaal La Tentation in Brussel zat al langer krap bij kas. Na klachten over geluidsoverlast moest het gebouw geïsoleerd worden, maar die kosten waren te zwaar voor de organisatie. “Iedereen is enorm teleurgesteld. In een project als La Tentation steek je hart en ziel.”

Sinds 16 oktober is La Tentation in de Lakensestraat officieel failliet. De iconische feestzaal stond bekend voor exotische danslessen, wereldmuziek en allerhande festivals. Het Centro Galego de Bruxelas - La Tentation groeide van Galicisch centrum uit tot een multiculturele ontmoetingsplaats in Brussel.

Coördinator Noémi Palomo Diaz, kleindochter van de oprichter van Centro Galego, is er het hart van in. Het was de voorbije jaren sowieso financieel niet gemakkelijk voor La Tentation, maar klachten over geluidsoverlast leidden tot de spreekwoordelijke druppel.

14 decibel

“Sinds twee jaar is een naburig kraakpand omgebouwd tot appartementen. De nieuwe buren kloegen over geluidsoverlast door feestjes en concerten in La Tentation,” vertelt Palomo. “We zijn twee jaar lang met hen aan tafel gaan zitten om te bemiddelen. Maar geen enkel voorstel tot compromis bleek aan te slaan. De enige oplossing was het gebouw isoleren om de geluidsoverlast te beperken.”

Brussel Leefmilieu, bevoegd voor geluidsnormen in concertzalen, bevestigt dat. "De Brusselse geluidsnorm 's nachts is 3 decibel. Bij La Tentation hebben we 14 decibel gemeten, veel hoger dus dan toegelaten. Isolatiewerken zijn dan de enige optie," zegt ingenieur Vincent Cauchie.

Dure isolatiewerken

Een studie naar de mogelijkheid en prijs van geluidsisolatie werd besteld. Vorige maand kwam het verdict: 100.000 euro materiaalkosten, arbeidsuren niet meegerekend. “Iedereen weet dat de werkuren het duurst zijn. Bovendien kon de studie geen garantie geven dat alle geluidsproblemen van de baan zouden zijn.”

“We zaten al financieel krap en verder doen zonder geluidsisolatie was geen optie. Of we moesten de muziek stoppen om 22 uur, maar dat kan je uiteraard niet maken als uitgaansplek. Dus zagen we ons genoodzaakt het bijltje erbij neer te leggen.”

"Destijds was de Lakensestraat nog een en al Belgische maffia. De hoertjes tippelden tot aan onze voordeur. La Tentation heeft de buurt mee doen heropleven"

Noémi Palomo Diaz (La Tentation)

Al een aantal jaar zag La Tentation het aantal bezoekers terugzakken, iets wat Palomo Diaz wijt aan de aanslagen en de werken aan de voetgangerszone. “Tijdens de lockdown na de aanslagen in Parijs in 2015 moesten we tijdelijk dicht. La Tentation werd beschouwd als een ‘gevaarlijke plaats’. Gelukkig konden we op tijd open voor een nieuwjaarsfeest, wat de opkomst weer aanzwengelde.”

“Maar na de aanslagen in Brussel van 22 maart zagen we de klanten opnieuw wegvallen. In combinatie met de moeilijkere bereikbaarheid door werken aan de voetgangerszone gingen we van 300 naar minder dan 100 deelnemers per activiteit. En dat voelden we financieel,” klinkt het.

Belgische maffia

Palomo Diaz vindt het jammer dat ze niet meer financiële steun kregen van de Stad Brussel. “Wij hebben twintig jaar geleden het risico genomen door het gebouw in de beruchte Lakensestraat over te nemen, toen nog terrein van de Belgische maffia. De hoertjes tippelden tot aan onze voordeur. Het is mede dankzij ons dat de buurt daar weer heropleefde, samen met natuurlijk de komst van KVS of De Bottelarij.

De Stad had meer moeite mogen doen, vindt Palomo Diaz. “Op onze vraag om een nieuwe locatie te zoeken zijn ze niet ingegaan. Na Recyclart is dit alweer een uitgaansplaats die verdwijnt uit het centrum, dat gaat ten koste van de sfeer ’s avonds.”

“We konden niet veel doen, noch qua steun, noch qua herlokalisering. La Tentation moet net als andere privé-organisaties voor zichzelf zorgen,” reageert het kabinet van burgemeester Close.

"Het is emotioneel heel zwaar geweest, dus we doen het even rustig aan. Maar wie weet kunnen we La Tentation elders reanimeren"

Noémi Palomo Diaz (La Tentation)

Wat er met het bijzondere gebouw gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Het gaat om een privé-eigendom, het is dus aan de eigenaar om te beslissen.

Vorst of Sint-Gillis

Palomo Diaz en haar collega hebben besloten het te komende maanden rustig aan te doen. “Het is emotioneel heel zwaar geweest. In zo’n project steek je hart en ziel.” En in het geval van Palomo Diaz ook je hele familie: het was immers haar grootvader die op de vlucht voor Spaanse dictator Franco het Galicisch centrum oprichtte, dat later het gebouw voor La Tentation overnam.

“Veel mensen reageren teleurgesteld en willen ons blijven steunen. Ten slotte hadden we 50.000 bezoekers per jaar, en 5.000 vaste leden. Maar wie weet kunnen we La Tentation uiteindelijk wel reanimeren, misschien in Vorst of Sint-Gillis. Daar hebben we goede banden met het gemeentebestuur.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Muziek, Samenleving, Noémi Palomo Diaz, La Tentation, geluidsoverlast

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni