interview

Ibeyi stelt zijn nieuwe album voor in de AB: 'Liefde alleen volstaat niet'

© Sandra Ebert

Op hun album Spell 31 versmelten tweelingzussen Lisa-Kaindé en Naomi Angá Diaz, samen Ibeyi, een cocktail van latin percussie en spiritueel klinkende harmonieën met eigentijdse accenten. En inzichten in het leven. “Ook al werp je met lavendel en rode rozen, liefde alleen volstaat niet.”

We spraken de Parijse twee-eiige tweeling met Venezolaans-Cubaanse wortels een eerste keer toen ze nog net tieners waren en ze een van hun allereerste concerten speelden in L'Archiduc. Op dat moment moest de rest van de wereld de dochters van Buena Vista Social Club-percussionist Angá Diaz en zangeres Maya Dagnino nog leren kennen. Maar het enthousiasme en de vanzelfsprekendheid waarmee ze toen elkaars zinnen en muzikale vondsten aanvulden, staan ons nog vers voor de geest wanneer we hen op hun 28e precies hetzelfde zien en horen doen.

Lisa-Kaindé of kortweg Lisa, de leadzangeres, pianiste en tekstschrijfster, is de zus met de zachtste stem en nog altijd de meest rationele. Naomi, die de productie en percussie voor haar rekening neemt, de meest intuïtieve en avontuurlijke. “Mijn favoriete natuurelement is de donder,” zal ze later zeggen. “Maar omdat Lisa geobsedeerd is door water en de teksten schrijft, komt dat vaker aan bod. (Richt zich tot haar zus) Zouden we dat volgende keer niet in evenwicht brengen?”

Het water is er op hun derde studioalbum Spell 31 echter met reden. Zo hernemen ze in 'Sister 2 sister' een stukje uit hun debuutsingle 'River'. Richard Russell, hun platenbaas bij XL Recordings, maar ook de mentor die de zussen al sinds het prille begin bijstaat, had hen verteld dat David Bowie zich na vele albums begon af te vragen wat nu eigenlijk zijn beste song was. “Alles wat hij toen dacht, probeerde hij toe te passen op zijn nieuwe plaat,” zegt Lisa. “Dat hebben wij ook gedaan, al was het in ons geval eenvoudiger: 'River' is niet alleen onze beste song, het staat ook voor onze roots: de cajon (percussie), de beats en de harmonieën. De sample in 'Sister 2 sister' was onze manier om de song die onze levens veranderde te bedanken. Die tekst schrijven voelde als onze ziel wassen in de rivier.”

Ook andere tracks maken duidelijk dat water het belangrijkste natuurelement is voor Lisa, die net als haar zus de eerste twee jaar van haar leven in Cuba verbleef. “Ik heb het inderdaad vaak over het idee dat het heelt en onze ziel zegent. In de Yorùbá-cultuur stond water voor kracht: het kan je doen zinken, maar ook naar de oever loodsen. Ik denk vaak aan onze voorouders die tijdens de tocht van Afrika naar de Caraïben in de oceaan zijn achtergebleven. Water vergezelde hen als het ware tijdens hun gebeden, waarin ze smeekten om naar een plek gebracht te worden met minder lijden.”

1823 IBEYI2 PRESS SHOTS
© Sandra Ebert
| Lisa-Kaindé en Naomi Angá Diaz vormen samen Ibeyi. “Het startpunt van ons nieuwe album was een oude spreuk over magie.”

Dodenboek
Ook het startpunt van het nieuwe album was een antieke tekst. “In de studio van Richard liggen altijd veel boeken en tijdens de eerste opnamesessie stelde hij voor om één ervan, het Egyptische Dodenboek, op een willekeurige pagina open te slaan,” zegt Naomi. “Het eerste wat we toen zagen was 'Spell 31', een mooie spreuk over magie die van generatie op generatie wordt doorgegeven.” De tweelingzussen besloten de spreuk te bewaren voor het einde van 'Made of God', de track die ze opnamen met de Britse rapper Pa Salieu, en het album Spell 31 te noemen.

“We hebben het altijd vreemd gevonden hoe mensen hier de term magie benaderen,” verduidelijkt Lisa. “Het gaat niet om een of ander goocheltrucje, maar om een soort van energie die voor het Yorùbá-volk verbonden is met het dagelijkse leven. Heksen zijn voor ons geen vrouwen met een grote neus, maar gewone mensen die dingen horen of voelen. Iedereen heeft zulke gaven, alleen weten sommigen het niet of zijn ze er bang voor.”

'Los muertos', de laatste song op het nieuwe album, is een hommage aan naasten die ze verloren, hun oudere zus Yanira en vader Angá, maar ook aan muzikanten die hen beïnvloed hebben, zoals Gil Scott-Heron en Prince. Lisa: “Zingen is altijd een manier geweest om ons verbonden te voelen met hen.” Ook Rémy Kolpa Kopoul staat erbij. Naomi wil een lans breken voor de oprichter van het onafhankelijke radiostation Radio Nova. “Onze vader kende hem goed. Hij hielp ons in het begin van onze carrière, kwam naar onze concerten en zei wat hij dacht zonder te bullshitten. Dat is zeldzaam in een industrie waar mensen makkelijk overdrijven en jou ofwel het beste ofwel het slechtste vinden dat hen overkomt.”

Een van de belangrijkste dingen die de zussen geleerd hebben, is dat je je zo goed mogelijk moet omringen. Naomi: “Anders ben je fucked. Wij hebben het geluk gehad dat we altijd mensen uitkozen die het beste met ons voorhadden.” Lisa: (Lacht) “Ik denk dat Naomi daar een zesde zintuig voor heeft. Al voelden we ons ook altijd sterker met ons tweeën én waren we niet dom. Toen we op ons zeventiende een manager nodig hadden, spraken we onze moeder aan: zij kon het best structuur brengen in onze levens! Ook met Richard volgden we onze intuïtie. Bij hem was het: what you see, is what you get. Mensen die je al steunden voor je succes hebt, zijn sowieso het betrouwbaarst. We hebben ook onbewust dingen opgepikt van de jazztours van onze vader, zoals nooit drinken voor je het podium opstapt.”

Groeipijnen
Het advies dat ze hun luisteraars willen meegeven in songs als 'Creature (perfect)' en 'Lavender & roses' is van een andere orde. In die eerste klagen ze de homogenisering van de wereld aan door sociale media. “Het lijkt alsof er nog maar één standaard bestaat voor schoonheid of perfectie. Soms ontmoeten we mensen van wie we ons afvragen wie ze zouden zijn als Instagram sterft. Als je muziek maakt, móet je wel weten wie je bent.”

“Tegelijk worden we opgevoed met het idee dat we iemand kunnen redden als we maar hard genoeg ons best doen, maar dat is niet zo,” vervolgt Lisa. “Ook al werp je met lavendel en rode rozen, liefde alleen volstaat niet. Liedjes helpen ons dat onthouden, want eerlijk: ook wij vergeten het af en toe.”

Naomi: “De wereld zit nu eenmaal vol gevaar. In onze familie laten we elkaar vallen – groeipijnen zijn cruciaal. We staan allemaal klaar als iemand vraagt om hulp of advies, maar niemand zal zich in je leven wurmen om te voorkomen dat je faalt.”

Lisa: “Wat heb je dat mooi gezegd! Wacht, ik schrijf het even op: we laten elkaar vallen. Het klinkt misschien melig, maar zelfs de moeilijkste dingen, zoals het verlies van onze vader, heeft ons veel bijgebracht. Neem alleen maar Ibeyi. Je grootste verdriet dat uitdraait op je mooiste overwinning: ook dat is het leven.”

Spell 31 is uit op XL Recordings/Beggars

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?