big city

JOUW VRAAG. Wat was de eerste Brusselse hiphopplaat?

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 3 februari 2022

Hoogdagen voor hiphop in Brussel. Platenspelers hier en daar, draaien op volle toeren artiesten van hier. Ook wij bij BRUZZ wijden tijdens De week van de Belgische muziek, onze klank een hele week aan de Belgische en Brusselse hiphop. We kunnen dat, omdat er dezer dagen zoveel goeds wordt gemaakt. Maar wie waren de pioniers van de Brusselse hiphop eerder dagen?

Net zoals in de kunst, is het ook in de muziekwereld moeilijk om te kunnen zeggen dat je de eerste bent in iets. De voedingsbodem van creativiteit is nu eenmaal inspiratie. Door te luisteren, te kijken en te voelen, ontstaan er nieuwe klanken. Wie weet dwaalt er ergens in Brussel, op een zolder of in een overvolle platenkast, nog een plaat of cassette met tonen die geïnspireerd werden door de hiphopcultuur van over de plas. Maar de eerste Brussels hiphopartiesten die nummers uitbrachten op een plaat, waren Benny B en het collectief de BRC of de Brussels Rap Convention.

“Er bestaat discussie over wie al dan niet eerst was,” vertelt Sonny Mariano, de oprichter van Melodiggerz, een Brussels collectief dat de puzzel van de dertig jaar lange geschiedenis van de Belgische hiphop probeert te leggen. En die zou dus mee ontstaan zijn in Brussel. “Het antwoord is niet zo eenduidig, omdat de releases soms maar een paar weken verschillen. Voor mij persoonlijk zijn de mannen van BRC of Brussels Rap Convention echt de pioniers van de Brusselse en bij uitbreiding Belgische hiphopscene, hoewel het vaak Benny B is die wordt genoemd. Maar BRC heeft voor mij, nog meer dan Benny B, een onmiskenbare basis gevormd voor andere hiphopartiesten.”

1740 HIPHOP BRC RAP CONVENTION
Hoes van 'Brussels Rap Convention Volume 1' de eerste Brusselse hiphopplaat van BRC.

‘Brussels Rap Convention Volume 1’, zo heette de eerste plaat die BRC uitbracht in 1990. Het was een samenwerking van verschillende artiesten, Defi -J, Rayer, Rumky, Shark. Ze zouden elkaar via via hebben leren kennen. “Omdat het milieu toen nog erg klein was, kwamen artiesten van dit genre gemakkelijk met elkaar in contact. Zo ontstond het idee om hun inspiratie te bundelen en samen een plaat uit te brengen,” vertelt Mariano.

De samenwerking bleef wel niet duren. Sommige onder hen zijn solo of in andere samenwerkingen muziek blijven maken. Zo was Rayer later ook een van de leden van de groep Puta Madre. Anderen zijn na BRC volledig gestopt met muziek.

Bekend bij anciens

Hoewel de artiesten van BRC pioniers waren in het genre, zullen hun namen bij velen geen belletje doen rinkelen. “Deze release is vooral bekend bij de anciens en mensen die zich in het genre interesseren,” vertelt dj Lefto. Hijzelf heeft de plaat van BCR liggen. Een album dat je niet gemakkelijk platenwinkels terugvindt, eerder in persoonlijke collecties. “Het klinkt zeker niet slecht. In die lyrics zit een verhaal. Je merkt dat er nagedacht is over wat men wou vertellen.”

1740 HIPHOP Benny B
Benny B (midden) met Daddy K (rechts)


Sonny en Lefto zijn het erover eens: Benny B was een heel ander genre. “Wat Benny B bracht, was minder authentiek dan het werk van BRC. De insteek was commerciëler, waardoor het aansloeg bij het grotere publiek en hij ook bekend werd in Frankrijk.” Ook Daddy-K, met wie hij samenwerkte, is een klinkende naam gebleven. Hoewel hij ook tracks maakte voor BRC, zal hij eerder bekend zijn om de muziek die hij met Benny B uitbracht. Wanneer het gaat over de pioniers van de Belgische hiphop, zal hun naam sneller genoemd worden in het rijtje van bijvoorbeeld de mannen van het Luikse Starfl am. Maar BRC verdient evenzeer een plek op die trede.

“Wie het bekendste werd, de eerste was of het vaakst genoemd wordt, eigenlijk doet het er niet toe,” voegt Mariano nog toe. “Het belangrijkste is wat het teweegbracht voor latere artiesten.” Want net zoals nu heel wat artiesten doorbreken in Frankrijk en daarbuiten, werd er toen ook al vanuit de Franse scene gekeken naar de Belgische en dus ook de Brusselse.

  • VOLGENDE KEER: Waarom is de gemeente Elsene in twee gesplitst?

BIG CITY: stel zelf je vraag


Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

> Meer over Big City

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?