Les Nuits belooft een mooie nazomer

Kate Stables van de fabuleuze folkgroep This Is the Kit

De festivalzomer was mager, maar met Les Nuits, het festival in en rond de Botanique, krijgen we wel een mooi dessert geserveerd.

Het voorbije anderhalve decennium fungeerde Les Nuits, de stedelijke oase van groen en muziek, traditioneel als amuse-bouche van de festivalzomer. Maar sinds dat kleine rotvirus roet in het eten kwam gooien, is het festival opnieuw een prelude voor de herfst geworden. Melomanen die al wat langer meedraaien, weten dat het festival zich ooit ook in die nazomer nestelde, op het moment dat de nachten alweer iets langer worden.

De festivalzomer mag dan karig geweest zijn, het dessert oogt al bij al fraai. Voor zijn 28e editie sleept de cultuurtempel van de Franstalige gemeenschap meer dan honderd artiesten uit binnen- en buitenland aan, die zich twee weken lang zullen verspreiden over verschillende locaties in en rond de Botanique.

Morgan, producer van Le 77, laat zich van zijn gevoeligste kant zien

Vooral jonge (Franstalige) namen sieren de affiche. Zo wordt de aftrap gegeven door de broers Murenzi, die met hun elektrosoulproject YellowStraps vorig jaar de vruchten van coronacreativiteit plukten met het album Yellockdown. In hun kielzog volgt Morgan, de producer van Le 77 die zijn gevoelige kant liet zien met de ep Fleurs confinées. Kate Stables, die eerder al samenwerkte met Brusselaar Cabane en The National, komt bewijzen dat This Is the Kit een van de fraaiste folkbands van het moment is. Geeeko en Eddy Ape tonen dan weer dat de hoofdstedelijke bron van raptalent nog lang niet aan het opdrogen is. Pianist Antoine Flipo ruilt zijn jazzduo Glass Museum even in voor een elektronisch soloavontuur, drummer Antoine Pierre doet hetzelfde met zijn nieuwe gedaante genaamd Vaague.

De Brusselse Esinam presenteert haar wervelende debuut, waarop ze de grens tussen jazz en global sounds doet vervagen. Nog meer aanstormend talent is er met David Numwami, Laryssa Kim en Coline & Toitoine, die elk op hun eigen manier een nieuwe invulling geven aan pop. Het Luikse It It Anita doet de gitaren schuren, Sébastien Tellier zoekt een middenweg tussen kitsch en elektronica, Lala &ce houdt de Franse hiphop op temperatuur en Bbymutha mag zich outen als goedbewaard geheim van de Amerikaanse rap. Nachtbrakers weten waarnaartoe de komende weken.

LES NUITS
8 > 26/9, Botanique, www.botanique.be

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?