Spot on: Stikstof, tijd voor stikstofverbinding

© Yaqine Hamzaoui
| Stikstof

Wie Zwangere Guy deze zomer aan het werk zag, kon het lezen op zijn buik: “Familie boven alles.” Het gelijknamige nieuwe album met zijn makkers van Stikstof wordt ideaal voer om stoom af te blazen in zijn favoriete concertzaal.

Hoelang het er al getatoeëerd staat, weten we eigenlijk niet, en misschien verwijst de betekenis erachter naar zijn drukke agenda, en de tijd die Gorik van Oudheusden niet altijd had voor zijn naasten? Misschien verwijst het naar het hobbelige parcours dat hij aflegde met zijn eigen familie? Of misschien behoren we allemaal wel tot één grote familie, samen met collega-mc’s Jazz en Astrofisiks en deejay Vega, met entourage, fans én de bredere hiphopgemeenschap?

“Anderhalf jaar corona heeft alles veranderd,” zei ZG ons onlangs stellig. “Mijn manier van kijken is nu anders. Ik kijk niet meer vooruit, maar sta stil bij wat ik doe en ben aan het genieten van de route.” Dat hij intussen een levend reclamebord is voor het nieuwe Stikstof-album is meegenomen voor de Brusselse hiphopentrepreneur. Via hun socials heeft de band alvast laten weten dat de eerste 2.000 exemplaren in een vette optical illusion-­versie komen, die daarna niet meer verkrijgbaar zal zijn.

De hoes, met een opvallende hoofdrol voor het scheikundige element met symbool N, oogt opvallend strak, net zoals de singles ‘Ambras’, ‘Driedubbeldik’ en ‘Grondleggers’ dat waren. Die laatste blies eind mei nog vanaf het balkon van hun opnamestudio in de Anspach­laan de straat op. Familie boven alles zelf wordt op 1 oktober in de winkelrekken en op alle andere platformen verwacht. Het is intussen de vierde plaat van de crew die sinds 2010 mee de aanzet gaf voor de bloeiende Brusselse hiphopscene van vandaag.

Check de lyrics van ‘Grondleggers’ voor toelichting over waar de wiet paffende plantrekkers annex goudzoekers vandaan komen. Nu wordt ook duidelijk hoe goed de bandnaam destijds gekozen is. De leden lijken inderdaad losse atomen van een scheikundig element die de neiging hebben zich te verbinden met andere stikstofatomen. Ook daarom is de nood om te spelen na de lockdown zo hoog.

Voeg daarbij dat de officiële rentree van Stikstof plaatsvindt in Guy’s favoriete concertzaal, en vuurwerk is gegarandeerd. Zijn eerdere Di-GUY-taal-concert noemde hij niet voor niets “slechts een afleidingsmanoeuvre om zo snel mogelijk terug op een fokking echt podium alles kapot te spelen.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?