Interview

You may also like: Brikabrak

Tom Zonderman
© BRUZZ
25/08/2021

Elke week spot onze radar artiesten die uw bijzondere aandacht verdienen. Zoals het Brusselse dj-collectief Brikabrak, dat de komende weekends zijn draaitafelkunsten mag etaleren op GATE.

Tussen de Brihangs, Zwangere Guy's en andere Juicy's valt op GATE, de coronaproofversie van Couleur Café in Studio CityGate in Anderlecht, één naam op wegens zijn veelvuldigheid: Brikabrak, een even jonge als diverse dj-crew die vijf van de zeven festivaldagen aan elkaar mag draaien.

Het tienkoppige gezelschap van gelijkgezinde platenruiters, radiomakers, muzikanten en soundnerds klitte drie jaar geleden samen op instigatie van ingeweken Brusselaar Ingmar Doumen, alias Yooth. Gemene deler: een liefde voor op dansbare ritmes geprikte muziek uit alle uithoeken van de wereld. Liefst muziek uit de ondergrond, zoals amapiano, de opkomende Zuid-Afrikaanse dancestijl die deephouse lijmt met gqom. Muziek die deze diggers vooral via het wereldwijde web opsporen.

Brikabrak kijkt met een brede blik naar de wereld. De voorbije jaren hostte het collectief feestjes waarvan een deel van de opbrengst naar een goed doel ging. Op de party's zelf werd niet alleen gedanst, maar werden mensen ook aangespoord om zich op andere manieren uit te drukken. Zoals al tekenend, met de meest verrassende resultaten.

Het collectief, dat het voorbije halfjaar in residentie zat in FIRM Artlab, de tijdelijke artistieke ruimte in Jette, organiseerde de afgelopen maanden ook een Brikabrak Docu Night in de Beursschouwburg. “We willen mensen tonen waar bepaalde muzieksoorten vandaan komen,” zegt Yooth. “Radio is daar een goed platform voor, alleen is dat nogal een one-way conversation. Wij willen graag context meegeven, duiden wat de sociale, culturele en zo mogelijk politieke achtergrond is waar een genre uit ontstaat. Vooraf doen we dan een gesprek met de documakers of een van de artiesten uit de docu.”

Een van de docu's die Brikabrak begin juni toonde, was Shaya!, een 26 minuten durend portret van de amapiano-scene, met getuigenissen van toonaangevende figuren als Kabza De Small en MFR Souls. “Na de docu draaien we dan muziek die daarbij aansluit,” legt Yooth uit.

Op onze feesten is ook iedereen welkom, ongeacht waar je vandaan komt of wat je overtuigingen zijn. We zorgen er wel voor dat het werkt

Yooth

Op Couleur Café, of nu GATE, voelt Brikabrak zich helemaal thuis. “Couleur Café en Brikabrak delen hetzelfde DNA,” zegt Yooth. “Ons collectief kon alleen maar in Brussel ontstaan, en Couleur Café ademt net als wij Brussel. Zoals onze naam aangeeft, zijn we een uiteenlopende bende. Op onze feesten is ook iedereen welkom, ongeacht waar je vandaan komt of wat je overtuigingen zijn. We zorgen er wel voor dat het werkt. Zie het als georganiseerde chaos. We proberen zo een veilige ruimte te creëren waar iedereen zich comfortabel voelt om het nachtleven te beleven.”

Bij Brikabrak behoren naast Yooth onder meer ook Insecure, Diane, Jiem en Ravi Bongo tot de resident-dj's. Voor zijn GATE-verhaal gooit Brikabrak ook nog eens zijn poorten open voor enkele fraaie guest spots, van onder anderen Brusselaars Black Mamba en Susobrino.

BRIKABRAK
Tweewekelijks op donderdag, 20 > 21.00, BRUZZ radio
26 > 29/8 & 2 > 5/9, GATE, gate.couleurcafe.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni