portret

You May Also Like: Fred again..

fred_again_in_london_in_2020_2.jpg
© Jumaso31500
© Jumaso31500

Hij leende zijn muzikale kunsten al uit aan onder meer Ed Sheeran en FKA twigs, maar nu duikt de Britse producer en multi-instrumentalist Fred again.. ook solo op onze radar op.

“We've lost dancing, all these things that we took for granted,” klonk het vorig jaar pijnlijk eerlijk in 'Marea (we've lost dancing)': geen floorfiller die beter de lockdown in beats vatte. De lyrics uit het nummer waren de woorden van de Amerikaanse dj en producer Marea Stamper alias The Blessed Madonna, nadat de Britse producer Fred again.. haar op een avond tijdens de pandemie vroeg hoe ze zich voelde.

“Marea en ik ontmoetten elkaar in Palestina, zo'n vijf jaar geleden,” vertelde Fred again.. over hun samenwerking. “Ik noem haar mijn ravesjamaan. Ik denk dat ze dat voor een heleboel andere mensen ook is. Haar vermogen om verhalen te vertellen en dingen te delen is altijd een bijzonder mooi deel van haar prachtige geest geweest, het was logisch dat ik uiteindelijk een lied heb gemaakt van het samplen van een van onze gesprekken! Ze is een knuffel van een mens.”

Die werkwijze is ondertussen het handelsmerk geworden van Fred Gibson, zoals de Londense soundwizard echt heet. Op zijn tweeledige debuutalbum Actual life (April 14 - December 17 2020) en Actual life 2 (February 2 - October 15 2021) samplet hij veelvuldig stemmen van mensen uit zijn omgeving of van lieden die toevallig zijn pad kruisen, zoals staalarbeider Carlos op een werf in Atlanta, die hem de woorden “We gon' make it through” toevertrouwde. 'Carlos (make it thru)' is een van die mooie, tussen weemoed en euforie geparkeerde elektrosoulballads waarmee Fred again.. zich ergens tussen Bon Iver, James Blake en Joy Orbison nestelt.

Oh Oh Eno
Fred again.. komt niet uit het niets gedwarreld. Als kind leerde hij piano en een resem andere instrumenten bespelen, waarna hij verliefd werd op hiphop, beatbricoleur J Dilla ontdekte en betoverd werd door de soul van D'Angelo en de dubstep van Burial. Op zijn zestiende vervoegde hij een a-capellagroep van Brian Eno. Hij maakte er indruk op het ambient-icoon met zijn skills in het digitalemuziekprogramma Logic Pro en zo werd Eno zijn mentor. Fred again.. tikt hem nog regelmatig op de schouder voor advies, ze componeerden ook samen een ambientplaat.

Achter de schermen is de ster van Fred again.. alleen maar gaan rijzen. Hij verleende hand-en-spandiensten aan Stormzy, FKA twigs, The xx, Ed Sheeran, BTS, Burna Boy, George Ezra, Ellie Goulding en ga zo nog maar even door. In 2020 won hij de BRIT Producer of the Year-award.

Zijn neus voor goede samenwerkingen toonde hij dit jaar opnieuw in 'Lights out', waarin hij de Australische producer en dj Teneil Throssell alias HAAi en gitariste en zangeres Romy Madley Croft van The xx liet opdraven. “Met Fred werken voelt alsof je vanuit het grauwe Londen uit het vliegtuig stapt en de zon in loopt,” vertelde die laatste daarover in het Britse muziekblad NME. “Hij straalt echt een lichtheid, gemak en passie voor muziek maken uit die aanstekelijk is.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?