Op 12 april opent de Nouvelle Belgique, de virtuele versie van de AB. Zwangere Guy mag als eerste de digitale ruimte induiken.

Omdat reguliere concerten met volle zalen nog een tijdje zullen uitblijven en livestreams stilaan op hun limieten botsen, bouwde de Ancienne Belgique de voorbije maanden een nieuwe concertzaal: de Nouvelle Belgique. Die plek kan je alleen maar virtueel bezoeken, volledig coronaproof maar wel in 3D. Zwangere Guy, die vorige zomer al voor een lege AB aantrad met Ceci n'est pas un livestream, mag de ruimte inwijden op 12 april.

De AB liet zich inspireren door onder meer de Amerikaanse rapper Travis Scott, die vorig jaar ‘optrad’ voor 27 miljoen kijklustigen in de populaire game Fortnite. De virtuele omgeving die de AB samen met het Elsense virtualrealitybedrijf Poolpio creëerde laat toe om de artiest live aan het werk te zien: je maakt een avatar aan en zo kan je je in de zaal begeven.

Daar kwam hightech bij kijken. De artiest in kwestie, Zwangere Guy, trekt een op maat gemaakt motion capturepak aan. Dat vertaalt al zijn bewegingen naar zijn avatar en staat hem toe om met het publiek in interactie te gaan en omgekeerd. Wie de Brusselse rapbaas wil toejuichen, kan dat live vanuit zijn living. Of hij ook in het publiek zal duiken, is maar de vraag.

De show wordt mee gecreëerd door licht- en geluidstechnici van AB, zodat de hele ervaring als een echt concert aanvoelt. Uniek is daarbij dat alles wat je ziet op het virtuele podium, zich op exact dat moment ook elders afspeelt in de echte wereld. Je kan zelfs de balkons op en de bar in, alleen de pintjes moet je zelf serveren.

Zwangere Di-Guy-taal

“Vreemde tijden voeden nieuwe kansen,” zegt AB-directeur Tom Bonte. “Kansen om dingen uit te proberen die de horizon aftasten. Kansen om, voortgestuwd door de crisis, een plek vrij te maken waar wél iets mogelijk is. Waar wél terug gedroomd kan worden. De Nouvelle Belgique is zonder twijfel zo’n kans. Dit project laat toe dat publiek en artiest op een creatieve manier weer met elkaar in verbinding staan en het ambieert om de deuren van onze concertzaal op termijn terug wagenwijd open te zetten, zowel fysiek als digitaal.”

Wie in de voetsporen van Zwangere Guy mag duiken, is nog niet bekend. Het motioncapturepak moet elke keer opnieuw gemaakt worden. Niet iedereen heeft immers de maat van Zwangere Guy.

Zwangere Di-Guy-taal
12/4, 19.00, www.abconcerts.be

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?