AB is drukst bezochte muziekclub van Europa

© Kmeron

Concertzaal AB pakt in zijn jaarverslag voor 2018 uit met mooie cijfers. Ze kregen meer dan 300.000 betalende bezoekers over de vloer en zijn daarmee binnen de categorie muziekclub (tot 2.000 bezoekers) de drukst bezochte van Europa.

De Ancienne Belgique kan zich al een aantal jaar meten met de voornaamste concertzalen ter wereld. Ze stonden al meerdere keren in de top drie van best verkopende muziekclubs wereldwijd.

Dit jaar mag de Brusselse zaal in Europa opnieuw op het hoogste schavot plaatsnemen. Ze zijn volgens Pollstar, het belangrijkste vakblad voor de muziekindustrie, de drukst bezochte Europese muziekclub. Het gaat dan over locaties met een capaciteit van maximaal 2.000 bezoekers.

Bezettingsgraad

In 2018 kreeg de AB 314.621 betalende bezoekers over de vloer. Amper drie jaar geleden waren dat er nog minder dan 250.000. De stijging is deels te verklaren door de samenwerkingen met andere cultuurhuizen. Pollstar telt namelijk alle tickets die via de AB verkocht zijn, ook als het concert niet in de Ancienne Belgique doorgaat.

Toch is dat maar een deel van het verhaal. Belangrijker is dat ook de bezettingsgraad van de concerten de voorbije drie jaar met meer dan 10 procent omhoog ging. In 2018 ging meer dan 86 procent van alle AB-tickets de deur uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?