AB streeft naar diverser publiek via Brusselse verenigingen

© Francis Vanhee/AB
| Het concert van de Turkse volksheldin Selda Bagcan in mei was een schot in de roos.

De Ancienne Belgique blijft ook het komende jaar vol inzetten op samenwerkingen met Brusselse cultuurhuizen en andere verenigingen. Met die strategie hoopt de concertzaal een diverser publiek aan te spreken. "We willen alle lagen van de bevolking naar de AB krijgen."

In een artikel van De Standaard wijst algemeen directeur Dirk De Clippeleir op het belang van samenwerkingen met cultuurhuizen die dichter bij de bevolking staan. "Het is niet voldoende om gewoon een Marokkaanse artiest op de affiche te zetten en daar geld voor te vragen", zegt De Clippeleir.

"Je hebt daarvoor een goede strategie nodig. De samenwerking met andere Brusselse organisaties is daar heel belangrijk bij. We hebben dus nog een lange weg te gaan om een andere samenstelling van het publiek in onze zaal te verkrijgen."

Darna en Muziekpublique

De AB ging vorig jaar al enkele opmerkelijke samenwerkingen aan. Zo werd voor Underground Occupy Mainstream de sleutel van de AB voor één avond aan vzw Toestand gegeven. Ook met Brusselse Jeugdhuizen en Globe Aroma werd samengewerkt.

Het muziekhuis op de Anspachlaan gaat verder op die ingeslagen weg. In het najaar gaat de AB een samenwerking aan met het Vlaams-Marokkaans huis Darna. Bovendien wordt een alliantie gesmeed met de Brusselse concertzaal Muziekpublique.

"Een eerste wapenfeit is een concert van het Albanese gezelschap Saz'iso", vertelt programmator Kurt Overbergh. "In februari presenteren we hun productie 'Refugees for Refugees' met twintig virtuoze muzikanten die uit oorlogsgebieden gevlucht zijn."

Met deze strategie wil de AB een ander publiek aanspreken en ook vasthouden. "Het concert van de Turkse volksheldin Selda was een voltreffer", geniet Overbergh na. "Zestig procent van de zaal bestond uit personen van Turkse origine. Helaas komen zij niet altijd terug. We zien het als een uitdaging om dat toch te bewerkstelligen."

Hiphop en jazz

In navolging van vorig seizoen mogen de AB-bezoekers zich aan veel jazz, hiphop en global sounds verwachten. "De reeksen Jazz 100 en The New Wave of Belgian Jazz lokten het afgelopen seizoen bijna 16.000 bezoekers naar de AB. Die weg slaan we dus verder in", aldus Overbergh.

"Ook hiphop krijgt opnieuw een grote plaats in onze programmatie. Elke maand geven we een Brusselse hiphopper een platform in de AB Box."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?