AB wil steeds meer eigen projecten ontplooien

© Kmeron / Flickr CC

Concertzaal Ancienne Belgique wil niet alleen een gevarieerde line-up programmeren, maar wil ook eigen projecten op poten zetten om zich zo nog meer te verankeren in het Brusselse gemeenschapsleven. “Het is belangrijk om de vinger aan de pols van de maatschappij te houden", klonk het op de voorstelling van het nieuwe seizoen.

De AB stelde vandaag haar nieuwe programma voor aan de pers. Daarbij werd vooral in de verf gezet welke nieuwe rol de concertzaal dit seizoen wil spelen. “We blijven een plek waar het grootste talent een podium krijgt, maar daarnaast willen we ook zelf meer projecten uit de grond stampen.” zei algemeen directeur Dirk De Clippeleir.

Zo’n eigen projecten werden vorig jaar al opgestart. Er was een ode van José James aan Billie Holiday, of dankzij AB werden bruggen geslagen tussen Emiliana Torrini en The Colorist op Feeërieën. Die lijn wil de zaal nu verderzetten.

1627 MUSIC RossFromFriends
Ross From Friends is de eerste artiest in de nieuwe reeks 'Braindance'

Dat doen ze onder andere met het eerbetoon aan componist Jóhann Jóhannsson in de Begijnhofkerk of het project Braindance dat focust op elektronische huiskamerproducers. Die reeks wordt afgetrapt met een concert van Ross from Friends.

Lijn van vorig jaar voorttrekken

Vorig jaar stak AB een tandje bij op vlak van jazz, hiphop en global sounds. Ook dit jaar wil de concertzaal die pijlers verder uitbouwen. Zo viert jazzlabel Igloo Records haar verjaardag in de Ancienne Belgique, klimmen rappers Lil’ Dicky en Open Mike Eagle dit najaar op het podium en ook het succesvolle Global Street Sounds tijdens autoloze zondag keert dit jaar terug.

De Ancienne Belgique wil zich ook nog meer verankeren in het Brusselse gemeenschapsleven. Volgens artistiek directeur Kurt Overbergh wil het huis “nog meer samenwerken met grassroots-organisaties om culturele evenementen op poten te zetten.” Zo werd de AB vorig jaar ter beschikking gesteld van vzw Toestand voor Underground Occupy Mainstream en werkten ze samen met Globe Aroma voor de release van Se Lal Bum.

180509_Saz'iso AB
© Andrea Goertler
| De AB organiseert samen met Muziekpublique een concert van Albanese groep Saz'iso

Ook dit jaar staan er zo al een aantal samenwerkingen op het programma. Zo zette de AB samen met Muziekpublique een concert van het Albanese gezelschap Saz’iso op poten. Ook een project met het Vlaams-Marokkaanse huis Darna krijgt stilaan vorm. Niet toevallig, want algemeen directeur De Clippeleir is ook voorzitter van het intercultureel huis.

“Die samenwerkingen zijn belangrijk om de vinger aan de pols van de maatschappij te houden.” zegt Overbergh. “We hopen zo ook ons publiek meer te diversifiëren. Maar uiteraard is dat moeilijker dan gewoon een Zimbabwaanse groep programmeren en dan verwachten dat alle Zimbabwaanse Brusselaars naar de AB komen.”

Ones to watch

De agenda van de AB voor dit najaar staat ondertussen bijna helemaal op punt. Nog deze maand kan je naar popsensatie Rick Astley of het New Yorkse hiphopduo Oshun. Later dit najaar tippen wij onder andere Jorja Smith, Cat Power of BeraadGeslagen. Al onze muziektips voor dit najaar vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?