'Beste voorverkoop ooit' voor Les Nuits Botanique

'Les Nuits' Botanique geldt als de Brusselse opener van het festivalseizoen. De editie 2018 is de eerste zonder Koninklijk Circus.

Je grootste zaal kwijtraken en daardoor aanzienlijk minder festivalgangers kunnen ontvangen tijdens je grootste evenement van het jaar. Inkrimpen, wij, hoezo?, zeggen ze dan bij Botanique. "We hebben nog nooit zo'n goede voorverkoop gehad."

Op 26 april opent 'Les Nuits' als vanouds de Brusselse festivalzomer. Nieuw dit jaar is dat het tiendaagse festival het zonder grote zaal moet stellen. De stad Brussel snoepte afgelopen zomer het Koninklijk Circus weg van Botanique. Goed voor een capaciteitsverlies van 2.000 plaatsen.

Zeker tijdens 'Les Nuits' zou dat een negatieve impact op programma en ticketverkoop hebben, zo werd verwacht. Maar kijk, ook aan de Kruidtuin straalt de zon. "De voorverkoop voor 'Les Nuits' was nog nooit zo goed", zegt persverantwoordelijke Kris Mouchaers.

Tien festivalconcerten zijn intussen uitverkocht en daar kunnen er snel nog enkele bijkomen. "Onze early bird-actie zit daar voor iets tussen, maar ook onze programmatie trekt aan met enkele bands die goed in de markt liggen, zoals Angèle, Blackwave of Polo & Pan", zegt Mouchaers.

De capaciteitsdaling wordt bovendien deels opgevangen. De Chapiteau, de concerttent in de tuin, wordt dit jaar met 1.500 plaatsen iets groter gemaakt dan vorige jaar (1.200 plaatsen), en er kunnen drie concerten in de Henri Le Boeufzaal (2.100 plaatsen) van Bozar plaatsvinden.

Geen inkrimping

Dat neemt niet weg dat 'Les Nuits 2018' in absolute aantallen zo goed als zeker een lager bezoekcijfer zal hebben. Een zaal voor 2.000 man vervang je niet zomaar. Maar in relatieve cijfers zou het wel eens een boerenjaar kunnen worden, als het huidige tempo van de ticketverkoop aanhoudt.

Het woord 'inkrimpen' willen ze bij Botanique alvast niet in de mond nemen. "De directie vindt het nog altijd jammer dat we het Koninklijk Circus kwijt zijn. Dat is duidelijk. Maar we hebben wel de indruk dat we daar een antwoord op hebben gevonden", besluit Mouchaers.

Vanavond huldigt Botanique een eigen walk of fame in. Aansluitend volgt een persvoorstelling met meer informatie over het programma van 'Les Nuits'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?