Eerste Brusselse Popraad strijkt neer in Schaarbeek

© Margot Otten
| Neighbours on Stage XL in GC De Kriekelaar (archiefbeeld).

Schaarbeek krijgt op 26 maart de Brusselse primeur van de Popraad. Samen met vzw Poppunt organiseert de gemeente een reflectieavond voor artiesten, muziekliefhebbers, organisatoren en cafébazen in GC De Kriekelaar om samen een Schaarbeeks muziekbeleid uit te stippelen.

De bedoeling is om muziekliefhebbers rond de tafel te brengen en een lokaal muziekbeleid op poten te zetten. "Muzikanten zijn niet verenigd in een federatie, dus het is moeilijk om hun stem te horen. De Popraad wil die lacune opvullen", legt Bregt Geukens van De Kriekelaar uit.

Lokaal talent eerst

De gemeente Schaarbeek is bezig een lokaal cultuurbeleid uit te stippelen. Iedereen die ook maar iets met muziek te maken heeft, is welkom om zijn noden, verwachtingen of zelfs eisen te uiten. "Het leek ons beter om geen muziekbeleid te bepalen boven de hoofden van de muzikanten."

Concreet gaat het bijvoorbeeld om de vraag naar extra repetitieruimtes of podiumkansen. Ook het in contact brengen van cafébazen met lokale artiesten, of het uitbouwen van een muziekbibliotheek, worden genoemd als mogelijke initiatieven.

Eerste keer in Brussel

Met die informatie kan Popraad aan de slag om een (niet-bindend) advies aan de gemeente over te maken. Nadien is het ook de bedoeling om alle deelnemers te verenigen op een online platform, zoals een Facebookpagina of -groep.

De muziekacademie Fiocco, de bibliotheek van Schaarbeek, Curieus Schaarbeek, Novanoïs, Onda SOnora en Bombataz ondersteunen het initiatief. Poppunt organiseerde al een tiental evenementen in Vlaanderen, en experimenteert nu voor het eerst met een tweetalige Popraad in het Brussels Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?