Muziekcentrum Volta opent deuren voor artiesten

© Yacoba Corall Davalos
| Het muziekcentrum moet vooral een creatieve hub worden voor Brusselse artiesten.

Dankzij een geslaagde crowdfundingcampagne en extra subsidies komt muziekcentrum Volta in Anderlecht stilaan onder stoom. De 12 repetitielokalen zijn in volle opbouw en vanaf maart verwelkomt Volta ook Brusselse artiesten in residentie.

Volta verhuisde in september 2018 haar activiteiten van Elsene naar de kanaalzone in Anderlecht. Daar biedt de leegstaande textielfabriek ‘Studio CityGate’ sindsdien onderdak aan een gloednieuwe Brusselse thuishaven voor alternatieve muziek.

De concertwerking nam alvast een mooie start met namen zoals Shht, Bed Rugs en een samenwerking met het BANG!-festival van KultuurKaffee.”We werken toe naar een ritme van 1 concert per week vanaf maart, maar op lange termijn hopen we 2 tot 3 keer per week concerten te organiseren”, vertelt oprichter Arne Huysmans.

Volta residents
© Volta
| Het muziekcentrum verwelkomt artiesten in residentie.

Naast de concertwerking moet Volta vooral een creatieve hub worden voor Brusselse artiesten. Daarvoor worden er op dit moment 12 repetitielokalen gebouwd, die gefinancierd worden met de 25.000 euro die zonet werd opgehaald dankzij een geslaagde crowdfundingcampagne op Growfunding. “Sommige lokalen zullen vaste persoonlijke ruimtes voor artiesten worden, andere verhuren we sporadisch en de rest zal aangeboden worden aan onze artiesten in residentie”, legt Huysmans uit.

Dankzij een extra subsidie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zal Volta zo elk trimester twee artiesten of bands kunnen huisvesten. Zij worden zowel financieel, artistiek als productioneel ondersteund. Volta lanceerde zonet een oproep voor geïnteresseerde artiesten, die hun kandidatuur kunnen sturen naar residence@voltabxl.be.

Tijdelijke locatie

Volta lijkt zo voldoende slagkracht te hebben om de komende jaren een gevestigde waarde te worden in de Brusselse muziekscene – en vooral broodnodige fysieke ruimte te bieden voor Brusselse artiesten.

Maar op langere termijn zal het muziekcentrum noodgedwongen opnieuw moeten verhuizen: de invulling van het leegstaande pand is tijdelijk en wordt na drie jaar normaal gezien door de eigenaar CityDev omgetoverd tot woningen en een school. “Daar moeten we rekening mee houden, maar dan verhuizen we gewoon naar een nieuwe plek of delen we een plek met andere organisaties”, verzekert Huysmans.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?