Bozar-personeel en directie opnieuw in de clinch

JC
© BRUZZ
17/05/2019

Het personeel van Bozar heeft donderdagavond de motie van wantrouwen tegen hun artistiek directeur Paul Dujardin verlengd. De malaise duurt er nu al bijna een jaar. Dujardins termijn loopt dit seizoen af, maar hij is wel kandidaat om zichzelf op te volgen. De socialistische vakbond ziet volgend jaar liever een nieuwe kapitein aan het roer van het Paleis.

Net geen jaar geleden trok het personeel van het Paleis voor Schone Kunsten voor het eerst aan de alarmbel. Ze klaagden toen dat de werkdruk er te hoog lag, omdat artistiek directeur Paul Dujardin onrealistische eisen stelde.

"Sindsdien is er weinig veranderd," zegt Mark De Vos van de liberale vakbond. "De inspanningen die er kwamen, zijn ruim onvoldoende. We kunnen het samenvatten als too little too late." Volgens het VSOA is de directie van Bozar alle geloofwaardigheid bij het personeel verloren. "De methode van Dujardin is: te veel hooi op de vork. De man heeft veel verdiensten, maar zo werkt het niet meer. Het personeel is op."

Nieuwe directeur

Paul Dujardin 3 BRUZZ ACTUA 1633

| Artistiek directeur Paul Dujardin.

Toch wil De Vos niet expliciet zeggen dat ze Dujardin bij Bozar liever kwijt dan rijk zijn. Het derde mandaat van Paul Dujardin loopt dit seizoen af maar hij is wel kandidaat om zichzelf op te volgen. "Er moet vooral een mentaliteitswijziging komen van de directie, maar het is niet aan ons om te beslissen wie dat vanaf volgend seizoen zal zijn."

Dan klinkt Robrecht Vanderbeeken van de socialistische vakbond scherper. "Dujardin slaagt erin veel fondsen te verwerven, maar zo'n sponsors verwachten ook resultaten." Meteen ook een uithaal naar de Federale Overheid die het kunsthuis volgens hen te weinig subsidieert. De socialisten zien volgend jaar liever een nieuwe kapitein aan het roer van het Paleis.

Wat doet Bozar?

De directie van Bozar heeft in een persbericht gereageerd op de problemen. Ze benadrukken dat het sociaal overleg nog bezig is en er gezocht wordt naar maatregelen om het personeel te ontlasten. "We houden hierbij rekening met het financiële evenwicht, waaraan het huis volgens het beheerscontract met de overheid moet voldoen." Ook Bozar speelt de zwarte piet dus graag door naar de beleidsmakers.

De raad van bestuur en de directie zitten binnenkort samen met het voltallige personeel om de problemen verder uit te klaren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Bozar, Paul Dujardin, motie van wantrouwen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni