FC Bergman: Theater op stadionmaat

Het Antwerpse gezelschap FC Bergman schuwt de grote theatrale bewegingen en de barokke beeldentaal niet. Hun ambitieuze werk toont hoe de kleine mens zijn uiterste best moet doen om niet tussen de raderen van de wereldmachine te worden vermalen.

FC Bergman – opgericht in 2008 door Stef Aerts, Joé Agemans, Bart Hollanders, Matteo Simoni, Thomas Verstraeten en Marie Vinck – won in 2009 de Jong Theater Prijs op Theater Aan Zee met een bewerking van De thuiskomst van Harold Pinter, werd in 2010 geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival met Wandelen op de Champs-Élysées, en brak internationaal door met de Terminator trilogie.

Hun grootse locatievoorstellingen kregen een overtreffende trap met JR, dé blikvanger in het theaterprogramma van dit voorjaar. KVS werkte samen met onder andere Kaaitheater, De Munt, Théâtre National, en de cultuurcentra Westrand, Strombeek en De Factorij om het megaspektakel naar Paleis 12 op de Heizel te krijgen.

Om te beginnen heeft JR een topcast. Theaterkoppel Marie Vinck en Stef Aerts regisseren onder meer Stijn Van Opstal, Gene Bervoets, Frank Focketeyn, Oscar Van Rompay, Jan Bijvoet, Geert Van Rampelberg, Junior Mthombeni, Imke Mol, Elle-June Henrard, Rashif El Kaoui en KVS-directeur Michael De Cock. Brussel krijgt vier voorstellingen van telkens vier uur voor 1.200 toeschouwers voorgeschoteld, na eerdere speelbeurten in Gent, Antwerpen, Amsterdam en Parijs. Het decor is een torengebouw van veertien meter hoog waar het publiek omheen zit. Twee cameramannen lopen continu op en neer en heen en weer om de actie te capteren. Door de projectie op de vier wanden van het gebouw krijg je zo een labyrintische combinatie van theater en livecinema.

JR is gebaseerd op de lijvige visionaire cultroman van de Amerikaanse auteur William Gaddis uit 1975 over speculatie, ambitie en opportunisme in het dolgedraaide en gefragmenteerde universum van Wall Street, waar een elfjarige schooljongen zonder morele scrupules een ravage aanricht in de financiële wereld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?