Koepelorganisatie van amateurtheater lanceert relanceplan

© Belga
15/02/2021

OPENDOEK, de koepel van het amateurtheater, lanceert een relanceplan voor het door de coronacrisis geteisterde amateurtheater in Vlaanderen en Brussel. Met dat plan wil OPENDOEK de gezelschappen en de individuele theatermakers een hart onder de riem steken en ondersteuning op maat bieden. Dat meldt de koepel maandag.

Met een inspiratiegids wil OPENDOEK de gezelschappen en theatermakers aanporren om toch theater te maken ondanks beperkingen en preventieve maatregelen die de overheid oplegt om de coronapandemie onder controle te krijgen. De inspiratiegids komt begin maart online.

Tevens maakt de koepel extra tijd en budgetten vrij om hen inhoudelijk, productioneel en organisatorisch te ondersteunen via coaching, theateradvies en trajectbegeleiding op maat van de individuele theatermaker, het gezelschap of de activiteit.

OPENDOEK bereidt zich ook voor op een zomer en een najaar die nog niet hetzelfde zullen zijn als voor corona. Daarom besloot de koepel eind vorig jaar al om de programmatie voor 2021 aan te passen en de zomerfestivals nog een jaar uit te stellen. "Dat gaf ons de tijd voor een grondige denkoefening over wat mogelijk is, rekening houdend met kleurcodes en dreigende lockdowns. De resultaten van deze denkoefening maken we in de loop van dit voorjaar bekend", legt persverantwoordelijke Bianca De Wolf uit.

Coronaproof podcast

Voorts lanceert OPENDOEK een oproep om mee te werken aan een zomers en coronaproof theaterproject: de podcast HET BANKJE. Hiervoor zoekt de organisatie acteurs, schrijvers en visueel-grafische talenten. De theaterliefhebbers kunnen tijdens een wandeling of een fietstocht plaats nemen op een bank in één van de deelnemende steden en gemeenten. Ze scannen met hun smartphone de QR-code op het bankje en zijn dan getuige van de dialogen die zich hebben afgespeeld op die plek.

Zo geeft OPENDOEK acteurs, schrijvers en kunstenaars de kans om mee te werken aan de podcast met 20 originele dialogen. Vorige zomer werden de verhalen van de eerste editie meer dan 15.000 keer beluisterd in 95 steden en gemeenten. Dit jaar zijn ze te beluisteren van 1 juli tot 30 september in 120 steden en gemeenten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni