| Bwanga Pilipili en Kristien De Proost

Kristien De Proost & Bwanga Pilipili zetten Simon & Garfunkel te kijk

Michaël Bellon
© BRUZZ
06/09/2020

Backstage waren Paul Simon en Art Garfunkel allesbehalve een harmonisch duo. In Simon, Garfunkel, my sister and me doen Kristien De Proost en Bwanga Pilipili hun voordeel met die schone schijn.

Kristien De Proost kennen Kaaitheater-bezoekers al een tijd. Ze maakte jarenlang deel uit van het olijke Brusselse theatercollectief Tristero – bekend van tragikomisch werk op locatie en in piekfijne decors, en zijn collaboraties met Transquinquennal. In 2013 liet De Proost zich al solo opmerken met de monoloog Toestand. Sinds ze Tristero verliet, oogstte ze lof voor haar rol in All inclusive van Julian Hetzel.

Voor Simon, Garfunkel, my sister and me gaat De Proost dus in dialoog – of zeg maar ‘in duet’ – met een actrice die langs Franstalige kant almaar hogere ogen gooit. Bwanga Pilipili is een allesdoener. Sinds ze in 2012 afstudeerde als actrice, speelde ze rollen in Les monologues du vagin van Eve Ensler, Hate radio van Milo Rau, en nadien steeds meer hoofdrollen, zoals recent in Kaniama Show van Baloji. Bioscoopgangers kennen haar van Black van Adil en Bilall, Franstalige televisiekijkers van tal van series.

Daarnaast schrijft Pilipili ook zelf theater en poëzie. Ze organiseert en presenteert mee de literaire ontmoetingen van vzw Lingeer, die focust op Afrikaanse culturen, en schreef en regisseerde in 2018 Datcha Congo, een bewerking van De kersentuin van Tsjechov. Ze is ook medeoprichtster van het festival Bruxelles/Africapitales. Bwanga Pilipili is zelf afkomstig uit de Kivu-streek in Congo, en werkte voor de Special Olympics vooraleer ze besloot om in Brussel deel te nemen aan het toelatingsexamen voor de theaterschool INSAS.

Hoewel de eerste productiebeelden van Simon, Garfunkel, my sister and me alvast een vermakelijke portie crossdressing suggereren, belooft er ook heel wat troubled water onder de bridge te stromen. Uitgangspunt is een re-enactment van het legendarische afscheidsconcert van Simon en Garfunkel in New York in 1981, toen de twee het eigenlijk allang gehad hadden met elkaar. Dat belooft een knalsfeer in het Kaai.

  • Simon, Garfunkel, My sister and Me. 28 & 29/11, Kaaitheater

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Podium, new cultural season, Kristien De Proost, Bwanga Pilipili, Kaaitheater

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni