Brussels bier boomt

© Chez Bobonne
| Brusselse brouwers maken vooral minder traditioneel bier voor een gevorderd publiek.
Updated: 11-08-2018 - 09:54

In vier jaar tijd zijn er in Brussel negen brouwerijen bijgekomen. In totaal zijn er nu elf brouwers actief in het gewest, meldt Zythos, de vereniging van bierproevers. "Brusselse brouwers maken vooral minder traditioneel bier voor een gevorderd publiek."

Bierbrouwen zit in het DNA van België. Desondanks zaten kleine, artisanale brouwerijen lange tijd in het verdomhoekje. Tot de jaren 80 verdwenen kleine brouwerijen aan sneltempo en maakten plaats voor biergiganten zoals AB InBev, toen nog Interbrew, of Moortgat. 

278

"De kentering werd ingezet door brouwerijen als de Dolle Brouwers of de Brasserie Achouffe. Sindsdien gaat het steeds beter. En in de laatste paar jaar zijn er alleen maar meer bijgekomen," zegt Mark Van Pee, van biervereniging Zythos.

Het aantal Belgische brouwerijen is op acht jaar tijd verdubbeld tot 278. In Brussel zijn er de laatste vier jaar negen brouwers bijgekomen. (Zie kaartje)

Op vier jaar tijd zijn er in Brussel negen brouwerijen bijgekomen. De twee Brusselse oudgedienden Cantillon en de Brasserie de la Senne (in het blauw) kregen er dus negen microbrouwerbroertjes (in het rood) bij.

Vernieuwing wenkt

"We zien zowel een stijging in landelijk gebied als in steden zoals Gent of Brussel," zegt Van Pee. "Brouwers in de steden zijn eerder nichebrouwerijen. In Brussel zijn ze gespecialiseerd in minder traditionele bieren, voor een gevorderd publiek. Ze bedienen vaak ook een jong publiek, dat naar vernieuwing snakt."

En die vernieuwing krijgen ze ook. Oudgedienden zoals Cantillon en de Brasserie de la Senne kregen bierbroertjes in heel het Gewest. Van de bekende microbrouwerij Brussels Beer Project tot kleine restaurantbrouwers zoals La Dibiterie of Chez Bobonne.

Zegen en vloek

Het bierlandschap verandert en de bierliefhebber verandert mee. Toch was dat niet altijd het geval. België heeft een uitstekende biertraditie, maar die achtergrond is zowel een zegen als een vloek.

"We hebben een grote reputatie, maar daardoor zijn we misschien wel wat traditioneler op biervlak. Daardoor is het experiment wat afgeremd. Andere landen zonder een biertraditie zoals Nederland of de VS, zijn ons heel snel bijgebeend," zegt Van Pee.

Experiment

Maar stilaan komen ook de meer experimentele bierliefhebbers aan hun trekken. Dankzij de boomende business van artisanale microbrouwerijen. "Mensen staan steeds vaker open voor andere smaken en bierstijlen, zoals bittere of zure bieren. En brouwers spelen daarop in. Zeker ook in een stad als Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?