Bakkers aan het werk

| Gids met recensies van 60 artisanale bakkers

Gids met recensies van 60 artisanale bakkers

LT
© Belga
22/11/2018

De vzw Tartine et Boterham, die online Brusselse bakkerijen en patisserieën recenseert, heeft een (Franstalige) gids uitgebracht met recensies van 60 bakkerijen in de 19 Brusselse gemeenten. Het gaat over bakkerijen die beheerd worden door bakkers die nog op een artisanale manier werken.

Met de gids wil ‘Tartine et Boterham’ allereerst inspelen op de steeds terugkerende vraag: ‘Waar kan ik dichtbij lekker brood vinden?'

De vzw heeft verschillende criteria om bakkerijen uit te kiezen: het atelier moet zich dicht bij het verkooppunt bevinden, minimaal 80 procent van de producten moeten uit het eigen atelier komen, de bakker werkt met producten van kwaliteit en gebruikt liefst bloem zonder smaakversterkers of andere toevoegingsmiddelen.

Industriële producten

Slechts 6 procent van alle Brusselse bakkerijen zijn artisanaal. "De meeste bakkerijen zijn in feite verkoopspunten, of winkels met industriële producten die opgewarmd worden. Er bestaat geen criterium zoals in Frankrijk, waar artisanale bakkerijen hun brood ter plaatse moeten maken. Wij wilden de bakkerijen die dit wel doen in kaart brengen. Dit doen we al sinds 2015", zegt Brusselmans.

In 2018 werden heel wat nieuwe handelszaken uit de grond gestampt volgens coordinator Géry Brusselmans. Zo opende onlangs bijvoorbeeld in Sint-Gillis ook Boulengier, een hippe bakkerij met artisanale producten, de deuren.

De gids, die 10 euro kost, is online verkrijgbaar, alsook in de gerecenseerde bakkerijen en in enkele biowinkels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Resto & Bar , bakkerij , Tartine et Boterham

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni