| Portugezen maken de grootste groep uit, gevolgd door Polen en Nederland.

21.600 werknemers in Brussel zijn gedetacheerd uit het buitenland

JP
© BRUZZ
21/02/2020

In de top 5 van landen met gedetacheerde werknemers in Brussel komen alleen Europese landen voor. Dat blijkt uit een nieuwe studie van HIVA - KU Leuven. Het is de eerste keer dat onderzoekers in kaart brengen hoeveel mensen vanuit het buitenland door hun werkgever worden uitgestuurd om hier tijdelijk te werken.

De Brusselse arbeidsmarkt is zeer internationaal getint. Toch had Actiris, de opdrachtgever van de studie, dit nog niet niet volledig in kaart gebracht. Uit een studie besteld door BISA, die de tewerkstelling bij internationale instellingen analyseerde, bleek dat 47.900 buitenlanders ontbreken in de Brusselse arbeidsmarktstatistieken. Dat resulteert in een systematische onderschatting van de tewerkstellingsgraad.

Het vandaag uitgebrachte onderzoek over gedetacheerde werknemers van HIVA - KU Leuven vult de vorige studie verder aan.

In de loop van 2018 kwamen er 250.000 buitenlandse werknemers via detachering in België werken. Daarvan kwamen bijna één op vijf (47.000) naar Brussel. Vaak worden deze werknemer voor een relatief korte periode gedetacheerd en zijn ze dus niet allemaal op hetzelfde moment actief. Om het aantal gedetacheerden op één moment in de tijd in te schatten berekenden de onderzoeker daarom een gemiddelde. Zo kwamen ze uit op 21.600 buitenlandse gedetacheerde werknemers in Brussel.

Top 5

Bijna alle (91,9 procent) gedetacheerde werknemers richting Brussel komen uit een EU-lidstaat of uit landen aangesloten bij de Europese Vrijhandelsassociatie. De groep Portugezen is het grootst (16,8 procent), op de tweede plek staat Polen (15,7 procent). Dan komt buurland Nederland (10,6 procent). Duitsland (9 procent) Frankrijk (8,5) vervolledigen de top 5.

De onderzoekers merken op dat het aandeel van detachering vanuit niet-EU-landen in Brussel hoger ligt dan in de andere gewesten. Het gaat vaak om gedetacheerde werknemers uit India.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, gedetacheerde werknemers, buitenlandse werknemers, arbeidsmarkt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni