InterBeton aan het kanaal Brussel-Charleroi

| Bedrijvigheid aan het kanaal in Brussel

3.000 Brusselse ondernemingen verlieten vorig jaar gewest

SD
© BRUZZ
12/10/2021

In 2020 zijn 2.824 Brusselse ondernemingen naar Vlaanderen of Wallonië verhuisd, waarvan de meeste naar Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch statistisch bureau Statbel. De uitstroombeweging naar Vlaanderen gaat sinds dit jaar voor het eerst in lange tijd in dalende lijn.

De uitstroom van ondernemingen van Brussel naar Vlaanderen is met 1.708 bedrijven groter dan de instroom (1.177). Brussel ‘verliest’ dus 531 bedrijven aan Vlaanderen. Voor het eerst sinds lang lijkt Vlaanderen wat minder aantrekkelijk te zijn geworden voor Brusselse bedrijven. Nadat de verhuis naar Vlaanderen sinds 2014 elk jaar is toegenomen tot 1.833 ondernemingen in 2019, ging het vorig jaar voor het eerst om een daling.

"Groeiende bedrijven zoeken naar oppervlakte en die is te duur in Brussel."

Olivier Willocx, werkgeversfederatie Beci

Olivier Willocx, CEO van de Brusselse ondernemersorganisatie Beci

De wisselwerking tussen Brussel en Wallonië is minder groot, maar is ook hier ten nadele van Brussel. 751 Waalse ondernemingen verhuisden naar Brussel, terwijl 1.116 ondernemingen Brussel verlieten om zich in Wallonië te vestigen.

Geen bedrijfsvriendelijk klimaat

"Dit is geen nieuwe trend, dit is al jaren aan de gang. Maar het moet wel in de juiste context worden geplaatst. Als we kijken naar de energie van de Brusselse economie maken we ons geen zorgen, het aantal ondernemingen in Brussel blijft jaar na jaar toenemen,” reageert Nicolas Roelens bij BRUZZ. Hij is woordvoerder van Brussels staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo).

Dat ziet Olivier Willocx, gedelegeerd bestuurder van de Brusselse werkgeversfederatie Beci, anders. “Het politieke klimaat in Brussel is niet bedrijfsvriendelijk. Groeiende bedrijven zoeken naar oppervlakte en die is te duur in Brussel. Brussel doet het goed als we kijken naar starters, maar de stad doet het minder goed om hen te behouden.”

De woordvoerder van staatssecretaris Trachte erkent het probleem dat bedrijven vertrekken uit Brussel wanneer ze meer ruimte nodig hebben. “Om bedrijven in Brussel te houden wil staatssecretaris Trachte daarom inzetten op de ontwikkeling van KMO-parken via Citydev en blijven investeren in Finance&Invest.brussels zodat startups de financiering hebben om op te schalen,” aldus Nicolas Roelens.

Dat er veel beweegt in Brussel, is duidelijk. In totaal is Brussel bij 83 procent van de bedrijfsmigraties in België betrokken. Er zijn slechts 529 bewegingen van Vlaanderen naar Wallonië en 467 in de tegenovergestelde richting.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni