98.000 Brusselse werknemers tijdelijk werkloos

© PhotoNews
| Werkzoekenden in een Actiris-agentschap (archiefbeeld)

Sinds de federale regering de quarantainemaatregelen heeft aangekondigd, maken bedrijven massaal gebruik van tijdelijke werkloosheid. Gevolg: in Brussel zijn 98.000 werknemers momenteel tijdelijk werkloos, meldt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi). In sommige sectoren, zoals de zorg of de voedingsbranche, staan tegelijk juist vacatures open.

In de huidige context hebben veel werkgevers hun activiteiten stopgezet of op een lager pitje gezet en doen ze dus massaal een beroep op tijdelijke werkloosheid voor hun werknemers.

Uit de cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) blijkt bijvoorbeeld dat in de Brusselse bedrijven bijna 183.000 werknemers tijdelijk werkloos zijn bij ongeveer 14.000 Brusselse werkgevers. Einde maart waren dat 'nog maar' 121.000 mensen. Deze gegevens hebben betrekking op mensen die voor een Brusselse werkgever werken, ongeacht of ze uit Brussel, Vlaanderen of Wallonië komen.

Als we kijken naar de woonplaats van deze mensen, stellen we vast dat ongeveer 98.000 Brusselse werknemers tijdelijk werkloos zijn, hetzij 30,1 procent van de Brusselse werknemers. Qua grootteorde zijn vooral de adminstratie en ondersteunende diensten (33.000 werknemers), de horeca (18.000) en de handel (14.000) getroffen.

"Werkgevers die getroffen zijn door de noodmaatregelen, nemen eerst hun toevlucht tot tijdelijke werkloosheid", klinkt het bij Clerfayt. "Hieruit blijkt dat bedrijven zo snel mogelijk willen terugkeren naar een activiteitsniveau vergelijkbaar met de situatie van voor de crisis, en dat ze hun werknemers snel weer aan het werk willen laten gaan."

Vacatures in zorg en distributie

Veel sectoren liggen stil, maar andere blijven op volle toeren draaien en zijn op zoek naar arbeidskrachten. Dit is het geval voor de volgende sectoren: voeding, transport en logistiek, distributie en gezondheidszorg.

Gewestelijk werkgelegenheidsagentschap Actiris heeft een webpagina gecreëerd waarop al deze vacatures gepubliceerd worden; momenteel zijn dat er 398.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?