Aantal Brusselse werkzoekenden uit horecasector stijgt met bijna 12 procent

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

Hoewel de horeca kan uitkijken naar een heropening in mei, blijft de sector een van de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis. View.brussels publiceert vandaag een focusstudie over de horeca. Daaruit blijkt dat 11.000 werknemers uit de Brusselse horeca tijdelijk werkloos zijn.

In april en december was meer dan 1 op de 3 Brusselaars die een tijdelijke werkloosheidsuitkering ontving normaal gezien actief in de horeca. Zelfs bij de geleidelijke heropstart van de activiteiten in de zomer was de horeca nog steeds de zwaarst getroffen sector van het Brussels Gewest, blijkt uit een persbericht van view.brussels, het Brussels Observatorium voor werkgelegenheid en opleidingen.

"44,3% van de horecawerknemers in het Brussels Gewest was in augustus tijdelijk werkloos. Als we de maand februari 2021 vergelijken met februari 2020 zien we dat het aantal werkzoekenden uit de horecasector met 11,9% is toegenomen, terwijl de algemene werkloosheid in het Brussels Gewest in diezelfde periode met 1,9% is gestegen."

Een derde vreest faillissement

"Drie kwart van de jobs in de horecasector in het Brussels Gewest zijn ingevuld door Brusselaars. Het is dus een sector die veel werkgelegenheid biedt, in het bijzonder aan laaggeschoolde werknemers," klinkt het. "Ook aan studenten; bijna een kwart van het horecapersoneel werkt als jobstudent."

De laatste ERMG studie (Economic Risk Managament Group) van de Nationale Bank van België geeft bovendien aan dat 33% van de horecaondernemingen - en zelfstandigen een faillissement waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk acht.

De horecasector stelt 5,9% van alle Brusselse werknemers tewerk.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?