Aantal vrouwelijke zelfstandigen in Brussel zit in de lift

© wib.brussels
| In 2017 stijgt het aantal vrouwelijke ondernemers in Brussel met 16%, zegt Women in Business.

Het aantal vrouwelijke zelfstandigen in Brussel is de afgelopen vijf jaar met 16 procent gestegen. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse barometer van Women in Business, het platform ter ondersteuning van vrouwelijk ondernemerschap in het Brussels Gewest. Het aantal mannelijke Brusselse zelfstandigen steeg met 15 procent.

In 2016 startten meer dan 4.000 vrouwen met een zelfstandige activiteit in Brussel, goed voor een stijging van 23 procent ten opzichte van 2011. De mannelijke zelfstandigen zijn wel nog steeds oververtegenwoordigd, met meer dan 10.000 mannelijke starters in 2016, eveneens een stijging van 23 procent tegenover 2011.

Het aantal vrouwelijke zelfstandigen in bijberoep nam de afgelopen vijf jaar sterker toe dan het aantal vrouwelijke zelfstandigen in hoofdberoep, met respectievelijk 17 procent ten opzichte van 12 procent.

Nog uit de barometer blijkt dat de vrouwelijke ondernemers in Brussel in 58 procent van de gevallen jonger zijn dan 35 en 57 procent van de onderneemsters bezit een diploma hoger onderwijs. Het Brussels gewest telt ook vijf keer meer vrouwelijke zelfstandigen met een buitenlandse nationaliteit dan de overige gewesten.

"We zijn erg tevreden over deze positieve evolutie. De cijfers tonen aan dat de acties die ondersteund worden door een politieke wil en die worden ondernomen door de overheidssector en onze partners hun vruchten afwerpen", stelt Loubna Azghoud, coördinatrice van Women in Business.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?