Aedifica onderhandelt met Orpea over vijf Brusselse rusthuizen

Een rusthuis van de groep Orpea in Brussel Een rusthuis van de groep Orpea in Brussel
© PhotoNews
| Een rusthuis van de groep Orpea in Brussel.
© PhotoNews
| Een rusthuis van de groep Orpea in Brussel.

Zorgvastgoedgroep Aedifica voert onderhandelingen met de Franse rusthuisuitbater Orpea over de huurovereenkomsten van negen woonzorgcentra in België, waaronder vijf in Brussel. Dat zegt Aedifica woensdag bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers.

Orpea kondigde onlangs aan België niet langer als een strategische markt te beschouwen. Er zouden zeven rusthuizen gesloten worden in Brussel en drie in Vlaanderen.

Orpea is in België de uitbater van negen woonzorgcentra van Aedifica, waarvan er vijf in Brussel met sluiting bedreigd zijn. De vier andere woonzorgcentra van Aedifica die door Orpea worden geëxploiteerd, blijven operationeel.

"Aedifica onderhandelt momenteel met Orpea over een globale overeenkomst die de wederzijds overeengekomen voorwaarden omvat voor de beëindiging van de huurovereenkomsten voor de vijf Brusselse activa, de vergoeding voor de verkoop van deze vijf activa en de huurvoorwaarden voor de vier activa die operationeel blijven", zegt Aedifica woensdag. "Er zijn geen gevolgen voor de operationele activiteiten of de huurvoorwaarden voor de Nederlandse en Duitse activa in de Aedifica-portefeuille. Voor alle gebouwen die aan Orpea worden verhuurd, worden huurgelden betaald."

Aedifica bezat eind maart 624 zorgvastgoedlocaties in acht landen, goed voor meer dan 47.000 plaatsen. De vastgoedportefeuille was ruim 5,7 miljard euro waard. De zorgvastgoedgroep kon de huurinkomsten in het eerste kwartaal met 17 procent optrekken tot 76,2 miljoen euro. De EPRA-winst - een winststandaard voor vastgoedbedrijven - kwam uit op 55,3 miljoen euro, de nettowinst bedroeg 16 miljoen euro.

Aedifica bevestigde ook de vooruitzichten voor het volledige boekjaar van een EPRA-winst van 200 miljoen euro.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?