| Jan Busselen (PVDA) in het Brussels Parlement.

PVDA wil onderzoek naar geldstroom Brusselse Orpea-rusthuizen

SD
19/02/2022

De PVDA wil dat er een onderzoek komt naar de geldstromen van de Brusselse Orpea-woonzorgcentra en vraagt minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) om de financiële inspectierapporten vrij te geven. Volgens de partij maakt de rusthuisketen 'woekerwinsten' en gebeuren er 'bedenkelijke zaken' op financieel vlak.

De voorbije weken kwam Orpea in opspraak na klachten over wantoestanden in woonzorgcentra. In Brussel meldde bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) dat vier Orpea-rusthuizen vorig jaar een extra inspectie kregen na een klacht. In totaal heeft de groep 21 rusthuizen in Brussel en één gebouw met assistentiewoningen.

Volgens PVDA zou uit eigen onderzoek blijken dat de rusthuisketen jaarlijks miljoenen winst maakt en er op financieel vlak “bedenkelijke zaken” gebeuren.

”Mijn collega in het Vlaams parlement, Lise Vandecasteele, wijst op een vastgoedconstructie die 2 miljoen euro van de Vlaamse woonzorgcentra naar de moedergroep in Frankrijk doet stromen. Daarnaast rekenen ze hun woonzorgcentra in Vlaanderen maar liefst 4 miljoen euro kosten aan voor ‘management’,” zegt Jan Busselen, volksvertegenwoordiger voor de PVDA in het Brussels Parlement.

“Orpea ontvangt heel wat subsidies en vraagt soms zeer hoge huurgelden van de bewoners. Blijkbaar wordt dat geld via enkele tussenstops doorgesluisd naar de pockets van aandeelhouders in Frankrijk.”

De PVDA wil weten of dit soort constructies ook in Brussel bestaan. “We vragen dat Alain Maron de financiële inspectierapporten vrijgeeft van de Brusselse Orpea-rusthuizen die werden gecontroleerd. Het moet gedaan zijn met woekerwinsten te maken op de rug van rusthuisbewoners,” aldus Busselen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni