| Een van de Orpea rusthuizen in Brussel, in de Keienveldstraat, Elsene.

Omstreden rusthuisketen Orpea, met vestigingen in Brussel, wordt overgenomen

© Belga
01/02/2023

De met schulden overladen Franse rusthuisuitbater Orpea – ook actief in Brussel - wordt overgenomen door een groep investeerders. Dat heeft de groep woensdag bekendgemaakt.

Orpea heeft een twintigtal woonzorgcentra in Brussel.

Het is al een jaar onrustig bij de groep. In januari vorig jaar verscheen het boek "Les Fossoyeurs" (De Doodgravers, red.) van journalist Victor Castanet. Daarin is sprake van rantsoenering, ouderen die in hun uitwerpselen blijven zitten of dagenlang geen verzorging krijgen. Ook financieel bleek de groep er slecht aan toe, met een schuldenberg van 9,5 miljard euro.

Nu is er dus een overnemer gevonden, en komt er een herstructurering van de schulden. Een groep investeerders geleid door Caisse des Depots et Consignations (CDC) - een investeringsgroep in handen van de Franse overheid - neemt de controle over.

Daarbij wordt voor 3,8 miljard euro aan schulden omgezet in kapitaal en komt er ook een kapitaalinjectie van 1,55 miljard euro. Na afloop zulen CDC en co meer dan 50 procent van de aandelen van de groep in handen hebben. Orpea baat honderden rusthuizen uit in Frankrijk en elders in de wereld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Orpea , Brusselse woonzorgcentra

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni