| Een van de Orpea rusthuizen in Brussel, in de Keienveldstraat, Elsene.

Orpea sluit in Brussel zeven residenties, (voorlopig) geen ontslagen bij personeel

CD
© BRUZZ - Belga
16/02/2023

De Franse rusthuisuitbater Orpea wil de residenties in Brussel "hergroeperen", waardoor er zeven zullen sluiten. Daarbij zouden geen ontslagen vallen. Dat heeft het bedrijf gemeld tijdens een bijzondere ondernemingsraad donderdag.

Deze woonzorgcentra in Brussel gaan sluiten: Golf en Jardins de Provence in Anderlecht, Bel Air en Linthout in Schaarbeek, Gray Couronne in Elsene, New Philip in Vorst en Palace in Ukkel.

Ook in Vlaanderen worden drie residenties “gehergroepeerd”. De rusthuisuitbater laat weten dat de directie de komende dagen in dialoog gaat met de bewoners die in de residenties wonen die gaan sluiten. Ze zouden hen en hun families begeleiden bij het vinden van een gepaste plaats in modernere residenties in de buurt.

“Die dialoog zullen we ook met de medewerkers hebben”, zegt CEO van Orpea België Olivier Van Houtte. “De bedoeling is dat ze mee verhuizen naar een van de modernere residenties en er mee voor zorgen dat de bewoners zich in hun nieuwe verblijf thuis voelen. We hebben al onze werknemers nodig om de operatie tot een goed einde te kunnen brengen. Het is dus de bedoeling om de werknemers aan boord te houden.”

Het is een maatregel die de te lage bezettingsgraad moet tegengaan. De sluiting van de Vlaamse residenties is een gevolg van de verouderde staat van de gebouwen. De zeven residenties in Brussel sluiten als gevolg van een ordonnantie van het Brussels gewest om het aantal leegstaande bedden in de sector drastisch te verminderen vanaf 1 januari 2024.

In opspraak

Orpea was in januari 2022 in opspraak geraakt door het boek "Les Fossoyeurs" ("De doodgravers") van de Franse journalist Victor Castanet. In het boek was sprake van rantsoenering en ouderen die in hun uitwerpselen blijven zitten of dagenlang geen verzorging krijgen. De groep blijkt ook een schuldenberg van 9,5 miljard euro te hebben. De Franse regering is intussen in de bres gesprongen.

In Brussel telt de Franse groep 21 rusthuizen en een residentiële zorginstelling. In heel België gaat het om een zestigtal rusthuizen en twintig assistentiewoningen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni