© Airbnb | Airbnb vindt dat het voor families of lokale kleine bedrijven te ingewikkeld is om te verhuren.

Airbnb vraagt Brussel om wetgeving te versoepelen

JP
© Belga - BRUZZ
16/10/2019

Airbnb vraagt het Brussels Gewest om haar regelgeving te versoepelen. Die vraagt komt er nadat schepen voor Stedenbouw Ans Persoons (change.brussels) aankondigde dat ze een Airbnb-cel opricht. Het verhuurplatform wil samen met de autoriteiten "eenvoudige en duidelijke regels" maken die families en kleine bedrijven ondersteunen.

Volgens Airbnb is de huidige wetgeving "zo omslachtig dat slechts één op de zes hosts het registratieproces op dit moment kan voltooien."

In Brussel moet de gastheer of gastvrouw van Airbnb aan heel wat eisen voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld een kast voorzien met minstens twee hangers per persoon, verlichting, een beker of glas per persoon en een handdoek voor de gasten. De hosts zijn ook verplicht om stedenbouwkundige documenten van verschillende lokale overheden voor te leggen. Boetes voor niet-naleving van de regels variëren van 250 euro tot 25.000 euro, betreurt het Amerikaanse bedrijf.

Afgelopen weekend kondigde de Stad Brussel een actieplan aan om de Airbnb te beteugelen. Op die manier wil het bestuur '"tegen het einde van deze legislatuur duizend woningen terug op de huurmarkt brengen."

De stad strijdt met name tegen professionelen die hele huizen en appartementsblokken opkopen om ze vervolgens via Airbnb te verhuren. Op die manier zijn er steeds minder appartementen beschikbaar en schieten de prijzen de hoogte in.

"We willen er samen met de Brusselse autoriteiten voor zorgen dat er eenvoudige en duidelijke regels gelden voor inwoners die hun accommodatie op Airbnb verhuren," reageert Airbnb aan Belga.

Volgens het Amerikaanse verhuurplatorm verhuren mensen graag omdat het bewoners extra inkomsten oplevert. Ook stimuleert het volgens het platform de lokale economie. Airbnb schat dat het alleen al in 2018 470 miljoen euro heeft bijgedragen aan de Belgische economie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, airbnb, Ans Persoons

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie