Ans Persoons (change.brussels)

Stad Brussel richt Airbnb-cel op: ‘De stad is ook van de inwoners’

HD
© BRUZZ
12/10/2019
Updated: 12/10/2019 12.08u

Schepen voor Stedenbouw Ans Persoons (change.brussels) is de wildgroei aan illegale Airbnb-verhuurders meer dan beu. Via de oprichting van een Airbnb-cel wil ze de Brusselse huurprijzen terugdringen: “We willen 1.000 woningen terug op de huurmarkt brengen”.

Volgens cijfers van Persoons zouden er ongeveer 7.400 adressen in het Gewest bij Airbnb worden verhuurd. Daarvan liggen er 2.200 in Stad Brussel zelf: “Van die adressen is liefst 73 procent volledig aan Airbnb gewijd,” zegt Persoons, “dat is 16 procent van de panden waarbij het hele huis of appartementsblok verhuurd wordt op de clandestiene verhuurmarkt.”

“Het leeuwendeel van die adressen is niet in overeenstemming met de Brusselse wetgeving.” In Brussel mogen verhuurders hun huis voor maximaal 90 dagen verhuren. Bovendien moet je een vergunning hebben. Persoons geeft aan dat haar dienst nog maar 600 aanvragen heeft ontvangen sinds de ordonnantie van start ging, maar 115 daarvan werd goedgekeurd tot nu toe, 357 mensen werden afgewezen. "Het is niet zo makkelijk om zomaar van toewijzing te veranderen. Je moet er gedomicilieerd zijn, er zijn veiligheidsvoorwaarden en het pand moet een bepaalde afmeting hebben."

Uit balans

“Je mag de toewijzing van een woning niet zomaar wijzigen. Een woning is bedoeld om in te wonen, als je daar plots een kantoor of een korte-termijn verhuur overtreed je de wet.” Maar het is nu net dat wat er massaal in de vijfhoek aan het gebeuren is. “We zien het aantal woningen stijgen, maar het aantal persoonsbelastingen of domicilieadressen stijgen niet mee. Dat betekent dat die woningen waarschijnlijk illegaal worden verhuurd.”

Persoons zegt voldoende aanwijzingen te hebben om te besluiten dat er verschillende professionele verhuurders op het grondgebied actief zijn. “Professionelen die hele huizen en appartementsblokken opkopen om ze vervolgens via Airbnb te verhuren. Er zijn almaar minder appartementen beschikbaar en de prijzen schieten de hoogte in. Met het stadsbestuur vinden we dat het evenwicht tussen bewoners en toeristen uit balans is.”

Belastingen en controles

De nieuwe cel zal in eerste instantie gerichte controles uitvoeren op illegale verhuuradressen. “Airbnb weigert hun gegevens met stadsbesturen te delen, dus wij moeten er zelf zien achter te komen welke advertentie overeen komt met welk huis.” Parijs heeft ondertussen een rechtszaak aangespannen tegen het bedrijf om zicht te krijgen op die gegevens.

Daarnaast zullen er ook meer gericht leegstandstaksen worden geheven op panden zonder domicilieadres. “Zo willen we eigenaars onder druk zetten om het pand weer op de reguliere huurmarkt te brengen.” Om die taken tot een goed einde te brengen wil de administratie drie extra personeelsleden aanwerven.

Persoons wil tegen het einde van haar legislatuur 1.000 adressen terug op de huurmarkt brengen. “We willen niet de weg van Parijs of Amsterdam opgaan, waar de impact van illegale woonverhuur op de huurprijzen heel ernstig is.” Persoons hoopt dat andere Brusselse gemeentes hun voorbeeld volgen, maar geeft ook aan dat het probleem zich vooral in de vijfhoek voordoet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Airbnb , illegale economie, Ans Persoons

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni