Brussel vraagt EU om strengere regels voor Airbnb

© PhotoNews

Brussel-Stad vraagt samen met negen andere Europese steden om de regels voor verhuurplatformen als Airbnb te verstrengen. Volgens de EU handelen ze niet in vastgoed en krijgen ze daarom minder strenge regels. "We willen kunnen optreden tegen de groei in onze stadskernen."

Het gebeurt steeds vaker dat woningen in de stadskern opgekocht worden om ze daarna via Airbnb te verhuren. In bijvoorbeeld Amsterdam en Barcelona, maar ook in Brussel, is het moeilijk om dat fenomeen binnen de perken te houden.

"In bepaalde buurten zijn daardoor steeds minder woningen beschikbaar voor Brusselaars," zegt schepen van stedenbouw Ans Persoons (change.brussels/sp.a). "We vragen Europa dan ook om een nieuwe wetgeving, zodat we die platformen beter kunnen controleren."

Andere spelregels

De vraag komt er na een advies van een advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Die redeneert dat Airbnb geen traditionele vastgoedmakelaar is, maar een informatiekanaal. Het advies is niet bindend, maar zou ervoor kunnen zorgen dat de verhuurplatformen niet volgens dezelfde regels moeten spelen.

Persoons wil vooral dat Airbnb verplicht wordt om data te delen met de stad. Wie een woning verhuurt via Airbnb, moet voldoen aan een Brusselse wetgeving. Maar zonder de informatie van het platform is het erg moeilijk voor de stad om illegale verhuurders op te sporen.

Spelers zoals Airbnb moeten zich wel schikken naar de gewestelijke ordonnanties rond het verhuren van toeristische woningen. Ondertussen werkt de stad volop verder aan een eigen actieplan. Dat zou nog voor het zomerreces af moeten zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?