© BRUZZ

Ans Persoons: ‘Europese deal met Airbnb volstaat niet’

KH
© BRUZZ
10/03/2020

De Europese Commissie sloot vorige week een overeenkomst met verhuurplatformen als Airbnb over het uitwisselen van gegevens. Maar de deal is ruim onvoldoende om een echt beleid te voeren, vindt Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons.

Vorige week kondigde Europese Commissie aan dat verhuurplatformen als Airbnb en Expedia voortaan gegevens zullen delen met de Commissie en haar statistiekafdeling Eurostat. Het gaat dan onder meer over het totale aantal geboekte nachten en gasten in een bepaalde stad.

Europees commissaris Thierry Breton noemde de afspraak een mijlpaal. Maar daar gaat Brussels schepen van stedenbouw Ans Persoons (change.brussels) niet mee akkoord. “Dit is onvoldoende,” laat ze weten. “Vandaag is het erg moeilijk voor steden om exact te weten welke woningen illegaal verhuurd worden aan toeristen. Indien de platformen gegevens zouden delen zoals adressen, namen van eigenaars en het aantal overnachtingen, zou het veel makkelijker zijn om in te grijpen.”

"We willen vermijden dat we de weg opgaan van steden als Amsterdam of Parijs."

Ans Persoons (Change.brussels)

Ans Persoons (Change.Brussels), schepen in Brussel-Stad

Vandaag tasten de Brusselse gemeenten grotendeels in het duister over wie nu precies verhuurt via bijvoorbeeld Airbnb. Volgens Groen-parlementslid Juan Benjumea Moreno loopt Brussel op die manier ruim 2 miljoen euro mis.

Persoons gaat het niet enkel om de inkomsten. “We willen vermijden dat we de weg op gaan van steden als Amsterdam of Parijs, waar de wildgroei aan Airbnb nog veel grotere proporties aanneemt. We willen geen stadscentrum waar alleen nog toeristen logeren. In al onze wijken moeten er voldoende betaalbare woningen beschikbaar zijn die Brusselaars kunnen huren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, Politiek, Airbnb , Ans Persoons, Juan Benjumea-Moreno

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie