Brussel en andere grote steden vragen nieuwe regels voor Airbnb

© PhotoNews
| De Airbnb-app.

Brussel en zeven andere Europese grootsteden vragen de Europese Unie om "dringend" de regels over de verhuur van verblijven voor korte duur te herzien. De steden reageren op een arrest van het Europese Hof van Justitie, dat oordeelde dat de activiteiten van Airbnb onder de vrijheid van dienstverlening vallen.

In een gemeenschappelijke verklaring lanceren Parijs, Bordeaux, Amsterdam, Wenen, Brussel, Berlijn, Munchen en Barcelona een oproep aan de Europese Commissie. Ze vragen het dagelijks bestuur van de EU om "een nieuwe richtlijn over e-commerce" uit te werken die "een meer evenwichtige evolutie van de verhuur van gemeubileerde toeristische verblijven garandeert".

De steden schieten in actie nadat Airbnb donderdag bij het Hof een overwinning had geboekt in een geschil met Franse hoteliers. Die verweten het online platform dat het Franse regels voor vastgoedmakelaars met voeten treedt. Het Hof stelde echter dat de activiteiten van Airbnb, dat zijn Europese zetel in Ierland heeft, onder de vrijheid van dienstverlening vallen. Individuele lidstaten kunnen beperkingen opleggen, maar dat moet geval per geval gebeuren en ze moeten de Commissie daarover inlichten.

In hun verklaring tonen de acht steden zich bezorgd over het stijgend aantal gemeubiliseerde verblijven dat via digitale platforms aan toeristen wordt aangeboden. Daardoor ontstaat een tekort aan betaalbare woningen omdat de prijzen stijgen wanneer de huurvraag stijgt en het aantal beschikbare woningen daalt. De steden klagen er ook over dat de meeste digitale platforms weigeren om bepaalde gegevens over te maken aan de lokale administratie. Zonder die data is het "quasi onmogelijk om bestaande regels over zaken als het maximale aantal verhuurdagen, de verblijfstaksen en de veiligheidsnormen af te dwingen", stellen ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?